Valér
-2 °C
0 °C

Blair tavasszal távozik?

2003.09.21. 13:33
Tony Blair brit kormányfő, akinek közmegítélését az utóbbi hónapok belpolitikai botrányai súlyosan kikezdték, azt tervezi, hogy tavasszal távozik posztjáról, megmentendő a kormányzó Munkáspártot az esetleges megalázó választási vereségtől - írta a Sunday Mirror.
A vasárnapi brit tömeglap kormányzati forrásai szerint a miniszterelnök és legbelső bizalmasi köre már felvázolta a hatalmi váltás forgatókönyvét arra az esetre, ha tovább süllyed a kormányfőbe vetett közbizalom.

Jóllehet a felmérések szerint a közvélemény relatív többsége továbbra is Blairt tartja a legalkalmasabbnak a kormányfői poszt betöltésére a lehetséges mezőnyből, a miniszterelnök korábban kikezdhetetlennek hitt népszerűsége meredeken zuhan a iraki háború óta. Az első csapást az mérte rá, hogy a fegyveres beavatkozás fő indokaként felhozott iraki tömegpusztító fegyvereknek még a nyomára sem leltek az Irakot elfoglaló szövetséges erők, és a kormányfőt saját pártjából is mind többen azzal vádolják, hogy félrevezette a parlamentet és az országot, amikor támogatást kért a háborúhoz.

A legsúlyosabb válságot azonban David Kelly öngyilkossága robbantotta ki. A kormány Kellyt, a védelmi minisztérium néhai iraki fegyverzetügyi főtanácsadóját sejtette a BBC rádió azon korábbi híre mögött, amely szerint a Downing Street-i miniszterelnöki hivatal tudatosan valótlan elemekkel fűszerezte az iraki tömegpusztító fegyverekről egy éve nyilvánosságra hozott hírszerzési értesüléscsomagot.

Miután a BBC nem adta ki a hír forrását, a kormány maga szivárogtatta ki Kelly nevét. A tudós, miután inkvizítori stílusú, nyilvános parlamenti meghallgatásnak vetették alá, egy erdőben felvágta csuklóján az ütőeret.

A Sunday Mirror magas rangúnak mondott forrásai szerint a kidolgozott katasztrófa-forgatókönyvet akkor léptetik életbe, ha Blair meggyőződik arról, hogy maradása a kormányfői poszton veszélyeztetné az 1997-ben hatalomra került, és 2001-ben újjáválasztott Munkáspárt harmadik választási győzelmét.

A Labour köreiben a legújabb pánikot a okozta, hogy az egyik észak-londoni választókerületben hétvégén megtartott időközi választáson - országos feltűnést keltve - a liberális demokrata ellenzék jelöltje győzött, jóllehet ez a kerület, Brent East, évtizedek óta hagyományos munkáspárti erősség volt.

A tervek szerint Blair esetleges tavaszi távozása után az utódot a jövő szeptemberi szokásos éves pártkongresszuson "koronázzák meg", ezután az új kormányfő előrehozott választásokat ír ki már novemberre, megerősítendő mandátumát. Tony Blair legesélyesebb utódjának Londonban mindenki Gordon Brown pénzügyminisztert tartja.

Rendre cáfolt, de magukat makacsul tartó sajtóértesülések szerint a két politikus már jó ideje folyamatos hatalmi harcot vív egymással, ami főleg a Blair által erősen pártolt, Brown által azonban nagyobb kételkedéssel kezelt euró nagy-britanniai meghonosításának ügyében kristályosodik ki. A Sunday Mirror szerint Blair - ha valóban távozik - azzal próbálja majd Brown kezét megkötni, hogy egyidejűleg kiírja az eddig halogatott népszavazást a közös valuta bevezetéséről.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!