Klaudia
-3 °C
3 °C

Belpolitikai offenzívát indít Blair

2004.06.09. 16:44
Belpolitikai kérdésekre helyezné a hangsúlyt Tony Blair. Az iraki politikája miatt az utóbbi időben meglehetősen népszerűtlenné vált kormányfő nem kíván idő előtt távozni a posztjáról. Harmadszorra azonban nem biztos, hogy vállalná a miniszterelnökséget.
Tony Blair a csütörtöki nagy-britanniai helyhatósági és EP-választások után előterjeszti új egészség-, oktatás-, bűnüldözési- és közlekedéspolitikai programját. Ezzel is el kívánja oszlatni azokat a feltételezéseket, miszerint miniszterelnökségéről még a ciklus vége előtt lemondana - írja az Independent szerdai száma.

Blair hétfőn informális bizalmi szavazást kér a munkáspárti képviselőktől, és biztos abban, hogy ebből az erőpróbából az őt ért kritikák ellenére győztesen kerül ki.

Blair akkor sem fog "elrejtőzni", ha a csütörtöki választások kedvezőtlen eredményt hoznak a Labournek. Kedden mindenképpen megtartja szokásos havi sajtótájékoztatóját. A jövő héten a brit belpolitika szempontjából is fontos EU-döntés várható, június 17-18-i csúcstalálkozójukon az európai alkotmányról dönthetnek a tagállamok állam- és kormányfői. Blair korábban felvetette, hogy a britek népszavazáson dönthetnének az alkotmány elfogadásáról.

Két hét múlva Blair megkísérli Irak és az EU problémái helyett a belpolitika irányába terelni a közfigyelmet: nagyszabású beszédet tart, amelyben egy ötéves tervet vázol fel a közszolgálat átalakítására. Ezt követi majd Gordon Brown pénzügyminiszter júliusra tervezett költségvetésireform-bejelentése.

Keddi rádióinterjújában Blair megerősítette elhatározását, hogy ő vezeti a Munkáspártot a választásokon. Kitért ugyanakkor a BBC azon kérdése elől, hogy vállalna-e egy harmadik miniszterelnöki periódust. "Rengeteg munka van a kormányzaton kívül is" - mondta.