Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Tony Blair: Oszama bin Laden bűnös

2001.10.04. 14:27
Tony Blair brit kormányfő szerint szilárd bizonyítékok vannak arra, hogy Oszama bin Laden és az általa vezetett al-Kaida hálózat a felelős az Egyesült Államok ellen elkövetett terrortámadásokért.
A brit törvényhozás alsóháza csütörtöki rendkívüli tanácskozásán Blair kijelentette: "Megerősíthetem, hogy az Egyesült Államokban szeptember 11-én eltérített négy repülőgép utaslistáin azonosított 19 géprabló közül legkevesebb háromról egyértelműen megállapították, hogy Oszama bin Laden szövetségese, kapcsolatban álltak az al-Kaidát alkotó szervezetekkel és kiképzőtáborokkal. A három személy egyikéről bizonyított, hogy kulcsszerepet játszott az Egyesült Államok afrikai nagykövetségei ellen 1998-ben és a Cole amerikai hadihajó ellen Adenban tavaly elkövetett támadásokban".

A brit vezető bejelentette, a kormánya a birtokában lévő információkat nemzetbiztonsági okokból nem hozhatja nyilvánosságra, a parlamenti képviselők azonban a törvényhozás könyvtárában betekintést nyerhetnek az Egyesült Államok által átadott, szigorúan bizalmas bizonyítékok "listájába", amely részletesen feltárja bin Laden terrorszervezetének történetét, kapcsolatát az Afganisztánt uraló tálibokkal és a terrorhálózat által elkövetett terrorcselekményeket.

A brit kormányfő szavait megerősítette a két legnagyobb ellenzéki párt, a Konzervatív Párt és a Liberális Demokrata Párt vezére is, akikkel a miniszterelnök már korábban megismertette a dokumentumot. Ian Duncan Smith és Charles Kennedy annak a véleményének adtak hangot, hogy meggyőzőek a bizonyítékok bin Laden és az al-Kaida felelősségét illetően.

Tony Blair beszédében megismételte: a terrorizmus elleni harc célja Oszama bin Laden és szövetségeseinek felelősségre vonása, elérni azt, hogy Afganisztán megszűnjön "terrorista államként létezni". Hangsúlyozta, hogy a terrorizmus ellen formálódó nemzetközi koalíció politikai, katonai és humanitárius jellegű. "Afganisztán népének humanitárius megsegítése ugyanolyan létfontosságú, mint a katonai akció. Nem a megtorlás vezérel bennünket, hanem az emberek védelme, az igazságszolgáltatás" - hangoztatta.

A miniszterelnök bejelentette, hogy a terrorizmus elleni nemzetközi kampány soron következő lépéseként még a nap folyamán újabb diplomáciai körútra indul, amelynek első állomása Moszkva lesz, ahol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytat tárgyalásokat.

Tony Blair négy napra tervezett körútjáról a brit miniszterelnöki hivatal biztonsági okokra hivatkozva nem hozott nyilvánosságra részleteket, csupán annyit jelzett, hogy egy közép-ázsiai, egy dél-ázsiai és egy közel-keleti állam az úti cél. Londoni sajtóértesülések szerint Blair Moszkva után ellátogat egy közép-ázsiai volt szovjet köztársaságba, majd Pakisztánba és Ománba, ahol jelenleg nagyszabású brit-ománi hadgyakorlat folyik. Blair útja egybeesik Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter közel-keleti látogatásával, aki a brit miniszterelnökhöz hasonlóan a térségbeli országok szilárd támogatását keresi az afganisztáni terrorista bázisok ellen tervezett katonai csapáshoz.

Brit védelmi források a látogatás kapcsán kijelentették: Kuvait kivételével egyetlen Afganisztán közelében lévő arab állam - még Nagy-Britannia olyan szoros szövetségese, mint Omán - sem kívánja átengedni támaszpontjait egy katonai akcióhoz. Ez az egyik oka a hatalmas amerikai és brit haditengerészeti felvonulásnak a Perzsa-öböl térségben. A négy amerikai és egy brit repülőgép-hordozó, valamint a térségbe tartó Kitty Hawk biztosít majd úszó támaszpontot a haditengerészet és a különleges egységek műveleteihez.