Szilárda
-4 °C
3 °C

Vereséggel búcsúzhat Tony Blair

2007.05.03. 10:13
Nacionalista uralom alá kerülhet Skócia. A Munkáspárt szinte biztosan elveszíti az országrész feletti uralmat, pont akkor, amikor egy skót lehet a miniszterelnökük. A kormánypárt bukdácsolását nehéz lesz sikerre váltania a konzervatívoknak és a liberálisoknak.

Skóciára figyel utolsó miniszterelnökként megélt választásán Tony Blair. Csütörtökön Anglia, Skócia és Wales polgárai választanak helyhatóságokat, illetve a skótok és a walesiek parlamentet is.

Elbukhat a vörös végvár

A skóciai szavazás pedig akár megalázó eredményt is hozhat a Munkáspártnak. Bár Blair az utolsó napokban komoly kampányt folytatott az országban, a közvélemény-kutatások szerint még mindig a skót nacionalisták a szavazás esélyesei. Azaz, a Munkáspárt pont akkor veszítené el hatalmát Skóciában, amikor Nagy-Britannia kormányfője egy munkáspárti skót, Gordon Brown lehet.

Ugyancsak valószínű, hogy a Munkáspárt elveszíti Walest is, bár itt legalább arra esély van, hogy továbbra is a legnagyobb parlamenti párt legyen. A hatalom azonban egy furcsa szivárványkoalíció, a walesi nacionalista Plaid Cymru, a Konzervatív Párt és a liberális demokraták kezébe kerülhet.

Visszamásznának a térképre

Angliában ennél zavarosabb a helyzet. Az északi iparvidéken továbbra is a Munkáspárt számít esélyesnek, az ország északi részén gyakorlatilag láthatatlan konzervatívok abban bíznak, hogy kisebb északi városokban, így például Boltonban megszerezhetik a többséget.

A Guardiannak nyilatkozó elemzők szerint nehéz lesz következtetéseket levonni a korai eredményekből, a kép talán péntek reggelre tisztulhat ki. Igaz, akkor is nehéz lesz értékelni, hogy ki ért el sikert, ki vallott kudarcot.

Győztesek nélkül

Az ellenzéki konzervatívok országos viszonylatban 40 százalékos eredménnyel lennének elégedettek, riválisaik szerint viszont csak 45 százalékos eredmény birtokában készülhetnének nyugodtan a következő parlamenti választásokra. A liberális demokraták nem számítanak sok új képviselői hely megszerzésére, már azzal elégedettek lennének, ha országosan 21 százaléknál jobb eredményt érnének el.

A népszerűségi mélyponton lévő Munkáspártnál viszont katasztrófára, 300-600 tanácsnoki hely elvesztésére számítanak. De hogy ez összességében mit jelent hosszú távon, azt maguk sem tudják. "Nem emlékszem olyan választásra, amikor bizonytalanabb voltam abban, mi történhet" - összegezte a párt álláspontját egy neve elhallgatását kérő magasrangú munkáspárti politikus a Guardiannak.

Pedig a választási eredmények igenis nagy hatással lehetnek a jövőre. A tíz évvel ezelőtt hatalomra került Tony Blair miniszterelnöksége végére történelmi mélypontra küzdötte le a párt népszerűségét, így nehéz örökséggel és egy választási vereséggel indíthatja útjára utódját, Gordon Brownt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!