Márta, Flóra
21 °C
34 °C

'Háborús bűnösök' a New York Timesnál?

2004.03.10. 10:37
Alkoholproblémájában, mániás depressziójában és afro-amerikai származásában találta meg bukása okait Jayson Blair. A New York Times tavaly csaláson kapott újságírója szerint a lapszerkesztés átalakítása sem akadályozhatja meg a csalásokat a Timesnál, ahol még mindig dolgoznak "háborús bűnösök".
Még mindig vannak "háborús bűnösök" a New York Timesnál, akik még nem buktak le - jelentette ki a CNN-nek adott interjújában Jayson Blair. A Timesnak 2003 május 1-én felmondó, bizonyítottan csaló újságíró szerint nem volt egyedi az esete. A cikkeket plagizáló, vidéki eseményeket brooklyni otthonában kitaláló Blair a napokban megjelent könyvében állítja, a mértékadó napilap több újságírója dolgozott hozzá hasonlóan.

Nővérnek álcázott riporter

Előfordult, hogy a Times egy újságírója nővérnek öltözött, csak hogy közelebb férkőzhessen egy repülőkatasztrófa helyszínéhez. Egy másik munkatárs Baltimore-ból jegyzett helyszíni tudósítása idején valójában a washingtoni Mallon sétált - írja könyvében Blair.

A plágiumon kapott Blair szerint hiába a változások, a New York Times szerkesztői továbbra sem tudják megakadályozni újságíróik csalásait. "Semmit nem tettek, ami megakadályozhatna egy újabb Jayson Blairt" - mondta a CNN-nek adott interjújában.

Alkohol, depresszió, faji kérdések

Blair tavaly áprilisban bukott le, miután egy texasi lap rájött, hogy a Times címlapján hozott sztorija az ő írásukon alapul. Blair könyvében most részletesen beszámol arról, hogyan hamisított igazolásokat San Antonio-i útjairól, miközben az Irakban eltűnt texasi katonáról szóló több részes történetet valójában brooklyni otthonában írta.

Blair részben alkoholproblémájára és diagnosztizálatlan mániás depressziójára fogta bukása történetét. Ugyanakkor kiemelte azt is, hogy egy nagy lap fiatal, fekete újságírójaként nagy nyomás nehezedett rá. A Times a botrány nyomán lemondó főszerkesztőjét és felelős szerkesztőjét, Howell Rainest és Gerald Boydot többen is azzal vádolták, hogy elnézőbbek voltak a tehetséges riporterrel, mert érdekükben állt a fekete fiú sikere.

Elnézést kért az okozott károkért

Azt azonban Blair szerint is nehéz kideríteni, mekkora szerepet játszott származása a bukásban. "A származását egyik afro-amerikai sem tudja elválasztani tapasztalataitól" - mondta a CNN-nek.

Blair ugyan számos mentséget keresett tettére könyvében, a CNN-nek adott interjújában azonban elnézést kért "a károkért, amiket okozott".