Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

Blair nem ellenezné Szaddám kivégzését

2005.04.27. 23:38
Blair egy hírműsorban arra a kérdésre, hogy ha Szaddám Huszeint halálra ítélnék, szót emelne-e kivégzése ellen, megismételte: az ügyben az iraki hatóságokat illeti meg a döntés joga.
Ellentmondásos helyzet alakult ki szerda estére azzal kapcsolatban, hogy a brit kormány jogi főtanácsosa annak idején törvényesnek, vagy törvényellenesnek nyilvánította-e az iraki háborút. Tony Blair kormányfő ugyanaznap este nem volt hajlandó egyértelműen kijelenteni, hogy szót emelne Szaddám Huszein kivégzése ellen, ha a volt iraki diktátort halálra ítélnék.

Blair a Sky News hírtévé szerda esti beszélgetős és betelefonálós műsorában cáfolta, hogy még mielőtt az iraki katonai beavatkozás kérdése az ENSZ elé került volna, ő már egyezségre jutott George Bush amerikai elnökkel a háború megindításáról. Cáfolta azt is, hogy Lord Goldsmith, a brit kormány jogi főtanácsadója, aki néhány nappal a háború előtt nyilvánosan és hivatalosan törvényesnek minősítette a fegyveres fellépést az addig meghozott biztonsági tanácsi határozatok alapján, kormányzati nyomára változtatta meg ezzel ellenkező korábbi álláspontját.

Már a múlt héten előkerültek olyan sajtóértesülések, amelyek szerint Lord Goldsmith első, nyilvánosságra nem hozott szakvéleményében arra figyelmeztette a kormányt, hogy újabb egyértelmű ENSZ-határozat nélkül a háború törvényellenesnek minősülhet.

Ezt támasztotta alá a BBC és a Channel 4 tévé éppen szerda este tett közös bejelentése arról, hogy birtokukba került Lord Goldsmith eredeti, a háború törvényességével kapcsolatban kétségeket megfogalmazó állásfoglalásának állítólagos másolata. Eszerint a főtanácsadó két héttel a háború előtt még azt a szakvéleményt adta, hogy újabb biztonsági tanácsi határozattal lehetne a "legbiztonságosabban" garantálni a háború törvényességét.

Lord Goldsmith ugyanakkor szerdán késő este kiadott személyes nyilatkozatában azt mondta: az is a kormány álláspontját támasztja alá, amit első szakvéleményében megfogalmazott. A tanácsadó szerdai közleménye szerint a háború legális volt.

A jövő csütörtöki parlamenti választásokra készülő Blair a Sky News adásában, Szaddám Huszein esetleges halálra ítéléséről úgy vélekedett: erről az iraki igazságszolgáltatásnak kell döntenie.

Kijelentette: ő személy szerint ellenzi a halálbüntetés alkalmazását, de megérti "azokat a rendkívül erőteljes érzelmeket", amelyek az irakiakban dúlnak a volt diktátorral szemben.

Arra az egyenes kérdésre, hogy ha Szaddám Huszeint halálra ítélnék, szót emelne-e kivégzése ellen, megismételte: az ügyben az iraki hatóságokat illeti meg a döntés joga.