Valér
4 °C
8 °C

Blair elbúcsúzott, de még beszólt a sajtónak

2007.06.12. 15:08
A mai sajtó időnként "fékevesztett vadállatként" tud viselkedni - mondta kedden a leköszönő brit kormányfő, aki szerint a média magatartása ma már a politikai döntéshozatalt is nehezíti.

Long story
A munkáspárti brit kormány és a sajtó viszonyát különösen az iraki háború kitörése óta terhelik súlyos feszültségek. A modern brit politikatörténetben szinte példátlan, következményeiben máig ható összecsapássá fajult a Blair-kabinet és a BBC rádió nézeteltérése egy négy évvel ezelőtt elhangzott riport miatt, amelynek meg nem nevezett forrása szerint a kormány nyomására került bele az iraki tömegpusztító fegyverekről a nyilvánosság számára összeállított, még a háború előtt közzétett hírszerzési dossziéba több "feltupírozott" elem, a katonai beavatkozás támogatottságának növelése végett. A kormány és a közszolgálati cég között kirobbant példátlan csatározásban azonban kikerült a sajtóhoz David Kelly védelmi minisztériumi fegyverzeti főtanácsadónak mint a tudósítás valószínű forrásának neve. Kelly, akit parlamenti vizsgálóbizottság elé citáltak és ott - egyenes tévéközvetítésben - igen nyers stílusban hallgattak ki, nem sokkal ezután öngyilkos lett. A súlyos botrányba egyaránt belebukott a BBC felső vezetése és a kormány első számú sajtószóvivője, és a BBC-nél új vezetési struktúrát és szerkesztési normákat alakítottak ki.

A tisztségéből két hét múlva távozó Tony Blair, aki tőle eddig soha nem hallott hangnemben szólt a politika és a sajtó viszonyáról, a Reuters hírügynökség által szervezett közéleti fórumon kijelentette, a média és a politika együttélése "sohasem volt könnyű", de a helyzet mára odáig fajult, hogy "akadályozza a politikusokat a helyes döntések meghozatalában".

Blair szerint a hírekért folytatott ádáz versenyben a média ma már "falkában támad", tevékenységét "veszélyes mértékben" az határozza meg, hogy egy-egy sztori mennyire "ütős", és ez a színvonal leépülésével jár. A kormányfő szerint a közéleti személyiségek - nemcsak a politikusok, de a sportolók, a katonák, sőt a jótékonysági szervezetekben tevékenykedők - munkájának "hatalmas részét" az köti le, hogy a sajtóval viaskodnak, annak puszta mérete, "állandó hiperaktivitása" miatt.

Tony Blair szerint a közélet és a sajtó viszonyában keletkezett károk aláássák az ország önbizalmát és önmagába vetett hitét, saját maga és intézményei megítélését. A miniszterelnök, aki június 27-én adja át posztját Gordon Brown jelenlegi pénzügyminiszternek, azzal zárta komoly feltűnést keltő beszédét, hogy közölte, habozott, mielőtt elszánta volna magát mindezek elmondására, de ezt "végül is ki kellett már mondani".