Klaudia
-4 °C
2 °C

Lázadnak Blair ellen szürke eminenciásai

2004.08.09. 14:48
Az európai parlamenti választás elbukása után fellázadni látszik Blair szellemi bázisa. A tizennyolc évnyi konzervatív kormányzás végső szakaszában indított blairista Renewal pártlap szociáldemokrata programot kér számon a kormányfőn, és nyíltan legfőbb riválisa mellé áll. A Guardian szerint a két, párton belüli lázadást is leverő Blairnek most sincs miért aggódnia.
Legközelebbi munkáspárti szövetségesei támadják Tony Blairt, írja a Guardian. A brit kormányfő hatalomátvételét megalapozó, befolyásos munkáspárti periodika, a Renewal (Megújulás) legfrissebb számában Blairt teszi felelőssé a párt választási bukdácsolásáért. A kormánypárt súlyos vereséget szenvedett a júniusi európai parlamenti és önkormányzati választásokon is.

Kordában tartott ellenzék

A lap - amelynek Blair is szerkesztőbizottsági tagja - szerint az EP-választások jól példázzák a lakosság kiábrándulását a politikából. A szociáldemokrata elkötelezettségű újság legfőbb kritikája Blairrel szemben, hogy gazdaságpolitikája megkülönböztethetetlen a konzervatív ellenzékétől. A lap ugyan elismeri, hogy a kormányfő zseniálisan szorította vissza az ellenzéket - a konzervatív párt történelmi mélypontra került, akár harmadik párttá is visszasüllyedhet a Munkáspártot balról előző liberálisok mögé -, de választóit is kiábrándította.

"A taktikánk minden esetben a torryk kiszorítása volt, de az ár megfizethetetlen a szociáldemokratáknak. Hiába miénk a hatalom, ha semmit sem kezdhetünk vele, ez a blairi 22-es csapdája. Idővel kiderült, hogy fölösleges egy új, jobb Blairre várni" - írja a Renewal.

Kiábrándulás

A vezércikk írói szerint a Munkáspárt most a konzervatívok 1995-ös összeomlásához hasonló helyzetbe került. A tagság kiábrándulni látszik Blair politikájából - főleg a párt támogatói ellenében megvívott iraki háború miatt. "A jelenlegi tendenciák alapján 2018-ra már nem is lesz tagsága a Munkáspártnak, elég egy katasztrofális esemény, és elveszítjük a közvélemény támogatását is" - írja a pártlap.

A vezércikk szerzői Gordon Brown pénzügyminiszterben, Blair első számú riválisában bíznak. "A szociáldemokrácia sikere Brownon múlik. Vezetésével a párt összhangba kerülhet önmagával, újra nőhet az állam újraelosztó szerepe, és a közszféra is kikerülhet a privatizáció nyomásából" - hirdették meg inkább szocialista, mint demokrata programjukat a Renewal publicistái.

Nem kell aggódnia

A Guardian elemzése szerint ugyanakkor a szürke eminenciások lázadása legfeljebb kellemetlenséget okozhat Blairnek. A kormányfő pillanatnyilag nem áll háborúban a párttagsággal - Blair az iraki háború és a felsőoktatási reform vitájában is a konzervatívok szavazataival tudott többséget biztosítani elképzeléseinek pártjával szemben -, és a szakszervezetek is fegyverszünetet kötöttek. A cikk egyedül a párt hangulatára lehet negatív hatással, írja a baloldali brit napilap.