Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Blair távozásáról beszélt helyettese

2004.05.15. 14:03
Napirenden van a brit kormányban Tony Blair távozása. A kormányfő helyettese szerint már folyik a helyezkedés a Blair utáni kormány posztjaiért. A kormányfő hallani sem akar a lemondásról.
"Előbb-utóbb minden miniszterelnöknek mennie kell" - jelentette ki a Timesnak adott interjújában John Prescot. Tony Blair helyettese. Prescott nem volt hajlandó cáfolni a Blair távozására vonatkozó találgatásokat.

Folyik a pozícióharc

Prescott egyenes utalást tett arra is, hogy a kabineten belül már folyik a helyezkedés a Blair utáni idők pozícióiért. A politikus szerint kormánytagok körében "zajlanak beszélgetések" a kormányfő távozásáról.

Prescott szerint a jövőre esedékes választásokon Tony Blair képes ismét győzelemre vezetni a Munkáspártot, de miniszterelnök-helyettes több más kabinettagtól eltérően nem bizonygatta, hogy Blair ez esetben teljesen kitöltené újabb, harmadik miniszterelnöki megbízatását. Prescott gyakorlatilag megerősítette azokat a folyamatos sajtótalálgatásokat, amelyek szerint komoly hatalmi rivalizálás folyik Blair és pénzügyminisztere, Gordon Brown között, mondván: valóban volt egy "meglehetősen súlyos törés" a két politikus viszonyában, de "az utóbbi hónapokban már nagyon jól dolgoznak együtt."

Legendás párviadal

Brown és Blair tíz éve tartó, már ellenzékben elkezdődött hatalmi vetélkedéséről legendák keringenek a londoni Whitehall kormányzati negyedében és a sajtóban. Brown állítólag azzal a feltétellel engedte át a jelenlegi kormányfőnek a Munkáspárt vezéri és miniszterelnök-jelölti posztját 1994-ben, amikor John Smith addigi pártvezér meghalt, hogy ha a Labour kormányra kerül - ez 1997-ben megtörtént -, Tony Blair "bizonyos idő után" átadja neki a kormányrudat.

Blair azonban a The Independentnek adott pénteki interjúban "üres beszédnek" minősítette azokat a mind gyakoribb találgatásokat, hogy még a jövőre esedékes parlamenti választások előtt lemondani készül. Mint mondta, semmi nem változott azóta, amióta hangot adott azon szándékának, hogy - ha a Labour megnyeri a következő választásokat - teljes egészében kitölti harmadik miniszterelnöki megbízatását is. "Folytatnom kell a munkámat, és élvezem is, amit csinálok" - jelentette ki Blair.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Spiró György Kőbéka

3499 Ft
2975 Ft