Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Nem szakítana Bushsal Blair

2004.05.14. 14:57
Lazítana Irak-politikáján és barátkozna a Demokrata Párttal, de nem hajlandó szakítani Bushsal Tony Blair. A kormányfőt már nem csak lázadó párttársai, de még kormányának miniszterei is az amerikai-brit kapcsolatok újragondolására biztatják.
Nem alkalmas rá még az idő, hogy "belepiszkítsunk viszonyunkba legfőbb szövetségesünkkel" - utasította el az amerikai-brit kapcsolatok újragondolását Tony Blair. A brit kormányfőt már nem csak lázadó párttársai, de még kabinetjének miniszterei is nagyobb távolságtartásra és önálló közel-keleti politika kialakítására szólítják - írja a Guardian.

Szabadon engedtek 315 foglyot
Szabadon engedtek pénteken több mint háromszáz iraki foglyot a Bagdad peremén lévő, az amerikai őrök kegyetlenkedései miatt hírhedtté vált Abu Grébi börtönből. Péntek délelőtt 315 embert engedtek ki, és szállítottak el a városközponttól mintegy harminc kilométerre nyugatra lévő börtönből. Katonai védelem alatt, buszokon utaztak az iraki polgári védelmi központjába, amely jelenleg amerikai tábor, s amely szintén Bagdad nyugati peremén van. Ott engedték őket végleg szabadon, iraki törzsi vezetők részvételével rendezett ceremónián. A szabadulókat több száz hozzátartozó várta a börtön kapujában, és kísérte tovább.
forrás: MTI
Demokratákkal barátkozna

Blair párttársai szerint határozottan el kéne választani a brit békefenntartást az amerikaiak kemény katonai akcióitól, kevésbé kellene támogatni Saron keménykezű politikáját és kísérletet kell tenni a Demokrata Párt választási kampányának támogatására, nem megsértve a hagyományosan semleges kormányközi kapcsolatokat - írja a Guardian több munkáspárti politikussal készített interjúra alapozva.

Blair azonban nyilvánvalóvá tette, hogy nyilvánosan nem fogja kritizálni Bush politikáját. Irakkal kapcsolatos álláspontján azonban az Abu Grébi börtönben leleplezett kínzások hatására finomítani fog.

Egydimenziós világlátás

"Tony kicsit egydimenziósan látja az iraki helyzetet, hiszen teljesen biztos döntése helyességében. Az Abu Grébi börtönben felvett képek azonban a háború sok támogatóját elbizonytalanították" - nyilatkozta a Guardiannak egy kormánytag a neve elhallgatását kérve.

Blair jelezte, hogy a demokratákkal is javítani kívánja kapcsolatait. Kabinetje tagjai várhatóan úgy alakítják amerikai útiterveiket, hogy azok során főként demokrata többségű államokba látogassanak. Így elkerülhető lesz egy esetleges amerikai kormányváltás után a viszony elhidegülése.

Inkább beszélne sikerekről

Blair a Guardian értesülései szerint áttematizálná a brit közéletet, a kínos iraki kérdések helyett sokkal inkább a belpolitikai sikereket hangsúlyozná. A kormányfő csütörtökön megállapodott pénzügyminiszterével és pártbeli riválisával, Gordon Brownnal mintegy hatvanezer, munkahelyük csődje miatt nyugdíj nélkül maradt munkás kárpótlásáról.