Valér
-2 °C
0 °C

Csalódottak Blair ellenfelei

2004.07.15. 11:24
Csalódottnak tűnnek Blair ellenfelei Lord Butler, a kormányfőt felmentő vizsgálati eredményei miatt. A titkosszolgálatok az iraki fegyverarzenálról szóló jelentését vizsgáló Butler szerint a kormány nem piszkált bele a jelentésekbe. A konzervatívok mégis bizalmi válságot emlegetnek, a háborút ellenző liberálisok pedig két munkáspárti képviselői hely megszerzését tervezik.
Elégedetlenek a Butler-jelentéssel Blair ellenfelei. A brit hírszerzés és a kormány, az iraki tömegpusztító fegyverekről készült dossziéjának tartalmát vizsgáló Lord Butler súlyos hibákat tárt fel ugyan, de egyben fel is mentette Blair kabinetjét az egy éve folyamatosan hangoztatott szándékos torzítás vádja alól. Butler jelentése már a második, mely teljes egészében tisztázza a felelősség alól a brit kormányfőt.

Újra felmentették

A David Kelly fegyverszakértő öngyilkosságának körülményeit és a fegyverdosszié állítólagos megmásítását vizsgáló Lord Hutton hasonló következtetéseket vont le.

A felmentő ítélettel Blair lezártnak tekinti az ügyet, hiszen immár bebizonyosodott, hogy kormánya jóhiszeműen csatlakozott a Huszein megdöntésére szerveződött koalícióhoz. Nem így gondolják azonban Blair riválisai.

Hitkérdés

"Remélem országunk a közeljövőben nem keveredik háborúba, de ha mégis, elhinné-e Önnek az ország, hogy fenyegetésben élünk?" - kérdezte a parlamenti vita során Blairt Michael Howard, az iraki háborút egyébként támogató konzervatívok vezére. A nagy pártok közül a fegyveres beavatkozást egyedül elutasító liberális demokraták vezére, Charles Kennedy szerint a törvényhozás a valóság ismeretében aligha támogatta volna a háború megindítását - írta a BBC.

Törtető baloldal

Az elmúlt években a brit politikai élet baloldalára került LibDem most azt reméli a Butler-jelentéstől, hogy segíthet két eddig munkáspárti választókerület megszerzésében. Csütörtökön két, eddig munkáspárti fellegvárnak számító, muzulmánok lakta választókerületben is időközi választásokat tartanak. A kerületeket a legutóbbi, 2001-es választásokon földcsuszamlásszerű győzelmekkel megszerző Munkáspárt és a konzervatívok a külpolitikai kérdéseket mellőzve kampányoltak, a liberálisok azonban erősen háborúellenes platformmal próbálták megszerezni a muzulmán választók kegyeit.

Bár Butler jelentése még a Munkáspárt háborúellenes lázadóinak a többségét is megnyugtatta, két képviselő - a háborút támogató Geraldine Smith és a hadműveleteket ellenző Christine McCafferty is tiltakozott a frakció "félrevezetése" miatt - jelentette a Guardian. Hasonlóan éles bírálatot fogalmazott meg Blair első kormányának külügyminisztere, a frakciótisztségéről a háború elleni tiltakozás jegyében lemondó Robin Cook is.

Hans Blix, az ENSZ iraki fegyverzetellenőreinek egykori vezetője is a maga igazát olvasta ki Butler jelentéséből. Blix szerint az, hogy Huszeinnek nem voltak tömegpusztító fegyverei, bizonyítja, hogy a fegyverzetellenőrök jól végezték a munkájukat - írja a Guardian. Az egykori fő-fegyverzetellenőr szerint a diktátort szankciókkal is meg lehetett volna buktatni - bár ez az első öbölháború óta eltelt tizenkét év alatt nem sikerült.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!