Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Pofozta gyermekeit Blair

2006.01.11. 08:39
Zavarba hozták Tony Blairt. A brit kormányfő éppen a családon belüli erőszak elleni programját ismertette, amikor be kellett ismernie, hogy maga is felképelte néha idősebb gyermekeit. Ráadásul egy félreértés miatt még magyarázkodnia is kellett, első válaszából úgy tűnt, mintha fiatalabb gyermekeit verné.

Bár most a családon belüli erőszak ellen küzd Tony Blair, legidősebb fiát maga is felpofozta párszor, jelentette az AFP. A gyermekek iránti tisztelet programját hirdető brit kormányfő egy sajtótájékoztatón ismerte el korábbi szigorát.

Félreérthető választ adott

A "társadalmi tisztelet" néven futó, az antiszociális magatartás leküzdésére indított, harmadik, és egyben utolsó miniszterelnökségét meghatározó programját propagáló Blair egy sajtótájékoztatón szembesült a gyermeknevelési elveit firtató kérdéssel. "Pofozta a gyermekeit? Okozott ez problémát?" - hangzott az újságírói kérdés. "Nem. Bár a fiatalabb gyermekeimmel másként viselkedtem, mint az idősebbekkel" - válaszolta Blair.

Kitérő válasza félreértést okozott. "Mi, maga a fiatalabb gyermekeit veri?" - kérdezte a megdöbbent riporter. "Nem, nem, fordítva. Úgy értem, nézze, ez a pofozás... szerintem mindenki ismeri a különbséget a makarenkói pofon és a gyermekekkel szembeni erőszak között" - magyarázkodott Blair. A brit kormányfőnek négy gyermeke van, a legidősebb 21, a legfiatalabb öt éves.

Látszatprogram

Blair kormánya tavaly kis híján az atyai pofonokat is betiltotta Nagy-Britanniában. A nyomot hagyó pofonokít így is egytől öt évig terjedő börtönnel büntethetik. A gyermekeikkel folyamatosan durván bánó családokat a szabályozás szerint akár ki is lakoltathatják. A visszaeső szülőket rehabilitációra kényszeríthetik.

Blair tavaly májusi választási kampányának egyik sarokpontjává tette a családon belüli erőszakkal szembeni állami fellépést. A törvénykezéstől a fiatalkori antiszociális viselkedésből fakadó problémák orvoslását remélte, írja az AFP. A sajtó azonban kritikus Blair programjával szemben. A konzervatív Telegraph és a balos Independent egyaránt úgy véli, hogy a családon belüli pofonok tiltása legfeljebb gesztusértékű, de nem előzheti meg a kamaszbandák okozta károkat.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft