Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Nyilvánosságra került Blair nyaralásának programja

2004.08.10. 20:02
Girolamo Guicciardini herceg toszkánai nyaralójában pihen két hétig Tony Blair. A bizalmas információ egy rendőrségi fax hibájából szivárgott ki az olasz sajtóhoz. A baki ellenére Blair stábja nem tervez programmódosítást.
Egy rendőrségi faxkészülék hibájából nyilvánosságra került Tony Blair olaszországi nyaralásának programja. A meghibásodás miatt kiderült, hogy a brit kormányfő augusztus 12-től két héten át Girolamo Guicciardini Strozzi herceg toszkánaia otthonában nyaral San Gimignano közelében.

Nem változtatnak

A brit kormányfő valójában két nappal később érkezik, mivel részt vesz az athéni olimpia pénteki megnyitóján. Két nap kivételével, amelyet Silvio Berlusconi olasz kormányfő szardíniai villájában tölt a Blair-család augusztus 16-17-én, egészen augusztus 25-ig Strozzi herceg vendégei lesznek a Villa Cusonában, ahol 1998 és 2000 nyarán már pihentek.

Egyelőre nem tudni, hogyan kerültek a nyaralás rendőrség számára szánt részletei az olasz szerkesztőségek faxgépeire. Az eredeti dokumentumot a hét végén küldték szét az érintett rendőrségekre. Az illetékesek valószínűsítik, hogy a sienai rendőrség faxgépének memóriájában bennragadt az anyag, ahonnan azután kedden eljutott a rendőrséggel kapcsolatban álló sajtószervekhez.

Terrorveszély fenyeget

"Véletlenül, és nem a biztonsági előírások megsértésével került ki az ötoldalas dokumentum" - magyarázkodott a rendőrség illetékese, hozzátéve, hogy emiatt nem fogják megváltozatni a brit kormányfő programját.

A Blair-család látogatása egybeesik azzal, hogy az olasz hatóságok a legmagasabb biztonsági intézkedéseket rendelték el a vasárnapi Nagyboldogasszony ünnepe előtt iszlám szélsőségesek megszaporidott fenyegetései miatt. Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal kapcsolatban álló egyik csoport a hónap elején azzal fenyegette meg Olaszországot, hogy sejtjei az augusztus 15-ig tartó tűzszünet lejárta után lecsapnak rá, ha Róma nem vonja ki a csapatait Irakból.