A britek csökkentik az iraki haderő létszámát

2007.02.21. 14:56
Kevesebb lesz a brit katona Irakban, jelentette be Tony Blair brit miniszterelnök az alsóházban. A kormányfő szerint a terrorcselekmények 80-90 százalékát Bagdadban követik el.

Az Irakban állomásozó brit haderő nagyarányú csökkentését jelentette be szerdán brit kormányfő.

A britek 2008-ban is ott lesznek

Tony Blair a londoni alsóházban közölte: a következő hónapokban a jelenlegi 7100-ról 5500-ra csökken a brit kontingens létszáma. A brit hadsereg még 2008-ban is jelen lesz Irakban.

Blair szerint a helyzet a legnagyobb dél-iraki városban, Bászrában nagyon különböző a bagdaditól: itt nincs szunnita felkelés, és nincsenek aktív al-Kaida-sejtek. A kormányfő szerint a terrorcselekmények 80-90 százalékát Bagdadban követik el.

Tony Blair szerda délben az azonnali képviselői kérdések és miniszterelnöki válaszok szokásos szerdai alsóházi félóráján vesz részt, a hasonló horderejű bejelentések azonban általában nem ezen a fórumon szoktak elhangozni.

Kedd éjszakai londoni értesülések szerint Blair már értesítette George Bush amerikai elnököt is a brit csapatkivonási tervekről. Bush a közelmúltban jelentette be, hogy 21 500 katonával növeli az Irakban állomásozó amerikai haderő létszámát. "Az Egyesült Államoknak ugyanaz a célja, a felelősséget át kell ruházni az iraki biztonsági erőkre, amivel csökkenthető az amerikai csapatok létszáma Irakban" - fogalmazott Gordon Johndroe fehér házi szóvivő.

Rice: Nem veszélyeztet

A részleges iraki brit csapatkivonás nem veszélyezteti az arab államban katonákat állomásoztató országok amerikai vezetésű szövetségét, jelentette ki az amerikai külügyminiszter szerdán a német fővárosban.

Condoleezza Rice német kollégájával közösen tartott sajtótájékoztatóján rámutatott, hogy Nagy-Britanniának a bejelentett csapatcsökkentés után is több ezer katonája marad Dél-Irakban.  • Tippek
  • Árfolyam