Jolán
2 °C
4 °C

A britek csökkentik az iraki haderő létszámát

2007.02.21. 14:56
Kevesebb lesz a brit katona Irakban, jelentette be Tony Blair brit miniszterelnök az alsóházban. A kormányfő szerint a terrorcselekmények 80-90 százalékát Bagdadban követik el.

Az Irakban állomásozó brit haderő nagyarányú csökkentését jelentette be szerdán brit kormányfő.

A britek 2008-ban is ott lesznek

Tony Blair a londoni alsóházban közölte: a következő hónapokban a jelenlegi 7100-ról 5500-ra csökken a brit kontingens létszáma. A brit hadsereg még 2008-ban is jelen lesz Irakban.

Blair szerint a helyzet a legnagyobb dél-iraki városban, Bászrában nagyon különböző a bagdaditól: itt nincs szunnita felkelés, és nincsenek aktív al-Kaida-sejtek. A kormányfő szerint a terrorcselekmények 80-90 százalékát Bagdadban követik el.

Tony Blair szerda délben az azonnali képviselői kérdések és miniszterelnöki válaszok szokásos szerdai alsóházi félóráján vesz részt, a hasonló horderejű bejelentések azonban általában nem ezen a fórumon szoktak elhangozni.

Kedd éjszakai londoni értesülések szerint Blair már értesítette George Bush amerikai elnököt is a brit csapatkivonási tervekről. Bush a közelmúltban jelentette be, hogy 21 500 katonával növeli az Irakban állomásozó amerikai haderő létszámát. "Az Egyesült Államoknak ugyanaz a célja, a felelősséget át kell ruházni az iraki biztonsági erőkre, amivel csökkenthető az amerikai csapatok létszáma Irakban" - fogalmazott Gordon Johndroe fehér házi szóvivő.

Rice: Nem veszélyeztet

A részleges iraki brit csapatkivonás nem veszélyezteti az arab államban katonákat állomásoztató országok amerikai vezetésű szövetségét, jelentette ki az amerikai külügyminiszter szerdán a német fővárosban.

Condoleezza Rice német kollégájával közösen tartott sajtótájékoztatóján rámutatott, hogy Nagy-Britanniának a bejelentett csapatcsökkentés után is több ezer katonája marad Dél-Irakban.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?