Emma
9 °C
26 °C

Jótékonysági tiszteletdíj miatt támadják Blair feleségét

2005.02.03. 11:23
A Nagy-Britanniát lázban tartó botrány akkor robbant ki, amikor kiderült, a brit miniszterelnök felesége egy jótékonysági körúton az előreláthatólag befolyó összeg negyedét-ötödét kapja meg. Tony Blair védelmébe vette feleségét, és nyilvánosságra hozta Cherie Blair eddigi jótékonysági és társadalmi célú tevékenységének összes részletét.

Tony Blair felesége százezer fontos - körülbelül 35 millió forintos - tiszteletdíjat vesz fel egy jótékonysági ausztráliai körút apropóján, ahol egy gyermekrák alapítványnak gyűjtenek pénzt. A Nagy-Britanniát lázban tartó botrány akkor robbant ki, amikor kiderült, a brit miniszterelnök felesége az előreláthatólag befolyó összeg negyedét-ötödét kapja meg. A jótékonykodók által felajánlott pénzből 102 600 font üti az Cherie Blair markát, míg Max Markson, a first lady PR menedzsere 112 800 fontot kap a jótékonysági körút költségvetéséből.


Cherie Blair
Fotó: EPA

Az ausztráliai túra majd csak a február nyolcadikán kezdődik egy perth-i gálán és jótékonysági vacsorán, de a kiszivárogtatott büdzsé miatt már napok óta a kormányfő feleségének jótékonykodási szokásairól és ezek állítólagos visszásságairól cikkeznek a brit lapok.

Drága vacsora

A Scotsman.com egyik korábbi írása szerint az Adelaide, Perth, Brisbane és Melbourne városokban tartandó beszédeivel Cherie Blair a Gyermekrák Intézetnek kalapozna majd pénzt, és a megcélzott összeg négyszázezer font. A január 29-én napvilágra került szerződés szerint azonban az előirányzott pénz negyede közvetlenül a miniszterelnök feleségének számlájára folyik majd be, és emellett nem kerül majd semmibe neki a szállás, az utazás és a rendelkezésére bocsátanak egy Jaguárt is az út idejére.

A felső tízezert megcélzó adománygyűjtő vacsorákon egy tízszemélyes VIP-asztal 4100 fontjába kerül majd az adakozóknak, de ezért a pénzért koccinthatnak és fotózkodhatnak is Cherie Blairrel.

Blair védelmébe vette feleségét

A támadások keresztüzébe került Cherie Blairt a törvényhozás felszólította, hogy számoljon be az út részleteiről. A brit országházi képviselők azzal is megvádolták a kormányfő feleségét, hogy saját jótékonysági akcióit elősegítendő visszaél férje nevével.

A Herald csütörtöki cikke szerint Tony Blair védelmébe vette feleségét, és nyilvánosságra hozta Cherie Blair eddigi jótékonysági és társadalmi célú tevékenységének összes részletét. Ezek szerint felesége 1998 óta 162 jótékonysági rendezvény gazdája és szervezője volt a Downing Street 10-ben, és ezirányú tevékenységéért sosem kért vagy kapott fizetést, vagy tiszteletdíjat.