Villám csapott Blair gépébe

2003.03.27. 05:01
Tony Blair brit miniszterelnök szerda este Camp Davidbe érkezett, hogy George Bush amerikai elnökkel az iraki háborúról és a transzatlanti kapcsolatokról tanácskozzon. A brit kormányfő cáfolta, hogy ellentétek lennének London és Washington között az ENSZ feladatát illetően. A Washington melletti Andrews katonai repülőtérhez közeledve mintegy 3000 méter magasságban villám csapott a Blairt szállító repülőgépbe. Senki sem sérült meg, a gép gond nélkül leszállt.
Tony Blair brit miniszterelnök szerda este (közép-európai idő szerint az éjszakai órákban) Camp Davidbe érkezett, hogy George Bush amerikai elnökkel az iraki háborúról és a transzatlanti kapcsolatokról tanácskozzon.

Londont aggasztja

A találkozójukat a marylandi Catoctin-hegységben lévő elnöki üdülőhelyen a sajtó haditanácsnak minősíti, a brit kormányfő azonban az iraki háború részletein kívül távolabbra mutató politikai kérdéseket is meg akar vitatni. Londont aggasztja a transzatlanti kapcsolatok állapota, továbbá azt szeretné, ha az ENSZ szerepe nem korlátozódna a segélyakciókra a háború utáni Irakban. Blair csütörtök este, az ENSZ New York-i székhelyén Kofi Annan főtitkárral találkozik.

Felülkerekedni a nézeteltérésen

A brit kormányfő szerint Európának és Amerikának felül kell kerekednie nézeteltérésein és össze kell fognia Irak újjáépítésének, valamint a közel-keleti békefolyamat újraindításának céljából. Blair szeretné, ha a Biztonsági tanács (BT) határozatot fogadna el Irak politikai jövőjéről, aminek azonban a világszervezettel szembeni washingtoni ellenérzések miatt csekély a valószínűsége.

A brit kormányfő cáfolta, hogy ellentétek lennének London és Washington között az ENSZ feladatát illetően. A repülőgépen újságíróknak nyilatkozva úgy vélte, hogy erről a kérdésről még korai lenne vitatkozni. Elutazása előtt a brit parlamentben azt mondta, nem kell majd győzködnie az amerikai elnököt arról, hogy a világszervezetet be kell vonni Irak újjáépítésébe.

Villám csapott

Diplomáciai források azonban nem ilyen derűlátók, s emlékeztetnek arra, hogy az amerikaiak neheztelnek a világszervezetre a második iraki BT-határozatért folytatott diplomáciai küzdelmük kudarca miatt. A Washington melletti Andrews katonai repülőtérhez közeledve mintegy 3000 méter magasságban villám csapott a brit kormányfőt szállító repülőgépbe. Senki sem sérült meg, a gép gond nélkül leszállt. A brit kormányfő légi bázisról helikopteren tovább repült a Camp David-i elnöki üdülőhelyre, ahol munkavacsorán vesz rész George Bush amerikai elnökkel. A két vezető csütörtök délelőtt újabb tanácskozást tart.  • Hírek
  • Hírek