Diána
11 °C
22 °C

A titkosszolgálatok rivalizálása vezetett szeptember 11-hez

2003.07.24. 19:47
Ha a titkosszolgálatok együttműködnek, megakadályozható lettek volna a szeptember 11-i terrortámadások - derült ki az Egyesült Államok törvényhozásának vizsgálatából. A csütörtökön nyilvánosságra hozott dokumentum több pontban is elmarasztalta a CIA-t és az FBI-t.
A CIA már két évvel a terrortámadások előtt tudta, hogy a később a Pentagonba vezetett repülőt irányító Halid al-Midhar és Navak al-Hamzi terroristákkal tart kapcsolatot. Az FBI ráadásul be is épült abba a sejtbe, amivel a két férfi kapcsolatban állt. A titkosszolgálat és a szövetségi nyomozók azonban nem informálták egymást - állapította meg a titkosszolgálatok szeptember 11-i terrortámadások előtti tevékenységét vizsgáló amerikai parlamenti bizottság.

Tudták, de hagyták

Bár a két legfőbb terrorelhárító hatóság már hónapokkal a terrortámadások előtt tudta, hogy az al-Kaida nagyszabású akcióra készül, a jelentés megállapításai szerint gyakorlatilag semmit nem tett ennek elhárítására. Egyik szervezet sem tett megfelelő erőfeszítést annak érdekében, hogy az otthoni és külföldi informátoroktól elegendő információkat gyűjtsön - áll a jelentésben.

A vizsgálat ugyanakkor azt is megállapította, hogy közvetlen bizonyíték nem állt rendelkezésre a terrortámadásoktól. A megszerzett és a megszerezhető információk rendszerezése és a hatóságok közötti kommunikáció azonban szinte bizonyosan megakadályozhatta volna a támadásokat.

Elhallgatják Szaúd-Arábia szerepét

Washingtoni értesülések szerint a jelentés közzététele előtt heves viták voltak a kormányzat, illetve a bizottság között. A Bush-kormány illetékeseinek sikerült elérniük, hogy a külföldi kormányokkal, mindenekelőtt Szaúd-Arábiával való együttműködéssel kapcsolatos részek végül nem kerültek nyilvánosságra. Rijád szerepe továbbra is titokzatos, a bizottság - mint kiszivárgott - hajlott arra a következtetésre, hogy Szaúd-Arábia támogatta a terroristákat.

Az FBI és a CIA szerint a kongresszusi jelentés "semmi újat nem tartalmaz". A kritizált kommunikációs hiányosságokat orvosolták, például közös egységet állítottak fel a fenyegetések értékelésére - védekezett a két megtámadott szervezet.