Sára, Márió
-5 °C
2 °C

Utcai összecsapások Teheránban

2002.07.11. 13:08
Kétszáz tüntetőt tartóztatott le az iráni rendőrség az 1999-es reformpárti diákzavargások évfordulóján. A klérus konzervatív fundamentalista politikája ellen tiltakozva lemondott és bíráló közleményt adott ki Taheri ajatollah, Irán egyik legfőbb vallási vezetője. Az újságok nem számolhattak be az ajatollah lemondásáról.
Irán nemzetbiztonsági tanácsa a "nemzet integritása és nyugalma" érdekében megtiltotta az újságoknak, hogy az egyik egyházi vezető lemondásáról írjanak. Taheri ajatollah lemondásakor közleményben bírálta az ország vezetését. Távozása azonnal feszültséget eredményezett az ország irányításában részt vállaló reformisták és az egyházi vezetés között, jelentette a BBC teheráni tudósítója.

Taheri lemondását megelőzően az iráni rendőrség kétszáz állítólagos rendbontót tartóztatott le. Az Iran című kormánylap szerint a tüntetők üzleteket és autókat gyújtottak fel. A tiltakozók az 1999-es diákzavargások évfordulója alkalmából - a hatóság tilalma ellenére - rendezett felvonulásukon összecsaptak a rendőrökkel és az iszlám fundamentalistákkal.

Klerikális vétó

Iránban ugyan a reformisták többségben vannak a törvényhozásban, és Katami elnök is a reformszárny képviselője, a klérusnak jogában áll megvétózni minden megújítási és demokratizálási kísérletet. Lemondó nyilatkozatában Taheri korrupcióval, képmutatással és elnyomással vádolta a klérust - írja a BBC.

Üres lapok

A Legfelsőbb Nemzeti Biztonsági Tanács - a testületben mindkét szárny képviselteti magát - utasításait a sajtó általában betartja, a legnagyobb reformista újság, a Noruz most mégis ellenszegült. A lap fakszimilében publikálta a tanács levelét, és rövid kommentárt is fűzött hozzá, ezenfelül üresen hagyta azt az oldalt, ahol az ajatollah lemondásáról szóló cikket közölték volna. A cikkben lehozták volna a parlament 125 képviselőjének Taheri ajatollahot támogató levelét is.

A jobboldal szerint hamisítvány

A Noruz közli Abbas Abdi, az egyik vezető reformista stratéga felhívását, amelyben a reformok támogatására referendum kiírására szólítja Katami elnököt. Amennyiben ezt ellenfelei elutasítanák, mondjon le, írta cikkében Abdi. A jobboldali újságok is ellenszegültek a nemzetbiztonsági tanács tiltásának, igaz egészen más okból. A jobboldali lapok szerint Taheri nyilatkozata hamisítvány, azt a reformisták vagy kikényszerítették a távozó egyházi vezetőtől, vagy egyszerűen hamisították.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!