Zita, Mariann
8 °C
21 °C

Bush szállodájánál robbantottak

2004.06.24. 13:21
Könnyebben megsérült az az ankarai rendőr, aki belerúgott egy pokolgépet rejtő zacskóba az ankarai Hilton luxusszálló mellett. A hotelben tervezett megszállni a hétvégén Törökországba a NATO csúcstalálkozójára látogató George W. Bush.
Kisebb pokolgép robbant annak az ankarai luxushotelnek a közelében, ahol a hét végén Bush fog megszállni - jelentette a CNN. A nejlonzacskóba rejtett robbanószerkezet akkor lépett működésbe, amikor egy rendőrjárőr vizsgálgatni kezdte.

Merényletet követtek el a NATO hétvégi csúcstalálkozójának otthont adó Isztambulban is. Egy buszon robbant pokolgép az isztambuli Egyetemi Kórház közelében, a CNN török csatornájának jelentése szerint a merényletben legalább hárman meghaltak, többen megsérültek. A török hatóságok egy tizennyolc év körüli, farmert viselő fiatalembert keresnek, aki nem sokkal a robbanás előtt szállt le a buszról.

Az ankarai Hiltontól mintegy huszonöt méterre elhelyezett bomba nem okozott károkat a hotelban, de a szemközti lakóház ablakai betörtek. A robbanásban könnyebben megsérült egy járókelő és a bombát berobbantó rendőr is. A kéttagú járőr egyik tagja a CNN jelentése szerint megrugdosta a gyanús zacskót, mire az felrobbant.

A NATO hétvégi isztambuli csúcsára Törökországba érkező, és a csúcstalálkozó előtt Ankarába is ellátogató Bush a CNN értesülései szerint a Hiltonban szállt volna meg, bár az információt az Egyesült Államok ankarai nagykövetsége nem tudta megerősíteni. A NATO-csúcsot megelőzően már több kisebb pokolgép robbant Törökországban. Kedden egy NATO-ellenes zászlóhoz erősített kiserejű bomba robbant, Tony Blair májusi látogatását megelőzően pedig a brit HSBC bank négy irodájánál követtek el személyi sérüléseket nem okozó robbantásokat.

Május elején a török hatóságok állításuk szerint felszámoltak egy, a NATO-csúcson merényleteket elkövetni tervező csoportot.