Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Véres péntek Bagdadban

2004.12.03. 11:13
Két támadást hajtottak végre a lázadók Bagdadban pénteken. A város déli részén ötven foglyot szabadítottak ki egy rendőrőrs lerohanása után, az északkeleti, szunnita többségű Adamija kerületben egy síita mecsetnél robbantottak. A terroristák a január 30-i választások elhalasztását akarják elérni.

Legalább huszonöten vesztették életüket két terrortámadásban Bagdadban, jelentette a Reuters. A lázadók megrohamoztak egy rendőrőrsöt a város déli részén, egy északi kerületben pedig egy síita mecsetnél robbantottak bombát.

A támadásokért interneten megjelentetett közleményében Abu Muszab al-Zarkavi, a lefejezős terroristák vezére vállalta a felelősséget. "Ezen a szent napon az al-Kaida szervezet oroszlánjai csapás mértek azon hitehagyottak búvóhelyeire, akik olcsón áruba bocsátották hitüket és becsületüket", szidalmazza az áldozatokat a Zarkávi csoportjának nevében írott közlemény, amelynek hitelességét azonban nem lehetett ellenőrizni.

Vallásháború

Ukrajna kivonul
Az Irakban állomásozó ezerhatszáz fős ukrán alakulat azonnali kivonásáról döntött pénteki ülésén a kijevi parlament. A kommunista frakció indítványát a négyszázötven tagú parlament 257 képviselője támogatta. A katonai alakulat küldésével Leonyid Kucsma államfő sokat javított az ukrán-amerikai kapcsolatokon, melyek azonban a két héttel ezelőtti elnökválasztás óta sokat romlottak, mivel az amerikaiak a csalások miatt nem voltak hajlandóak elismerni a Kucsma kiszemelt utódja, Viktor Janukovics kormányfő győzelmét hozó szavazás eredményeit.

A rendőrőrs elleni támadásban legalább hat rendőr vesztette életét, jelentette az AP. A Reuters jelentése szerint a lázadók aknákkal lőtték a rendőrőrsöt a lerohanás előtt. A támadók ötven fogva tartottat kiszabadítottak, két rendőrségi teherautót felgyújtottak.

A mecset elleni támadásban legalább tizennégyen vesztették életüket, jelentette a Reuters rendőrségi forrásokra hivatkozva. A támadást a szunnita többségű Adamija kerületben hajtották végre, ahol az utóbbi időben kiéleződtek a vallási ellentétek az iraki lakosság nagy részét kitevő síiták és a helyben többségben lévő, Huszein diktatúrájában a vezető szerepet betöltő szunniták között.

A választásokat fenyegeti az erőszak

Elemzők szerint a fokozódó erőszakhullám már a január 30-ra tervezett választások lebonyolítását fenyegeti. A terroristák a cél érdekében a választások lebonyolításában résztvevőket is támadják, pénteken Halisz város két, a szavazás előkészítésén dolgozó helyhatósági tisztviselőjét gyilkolták meg. Bászrában is pokolgépes merényletet hajtottak végre a helyi választási központ ellen.

Az Egyesült Államok a lázadás leverésére csütörtökön ezerötszáz fővel, százötvenezresre növelte Irakban állomásozó haderejét. Ennek ellenére a Huszein diktatúrájában élvezett befolyásának elvesztésétől tartó, a lakosság húsz százalékát kitevő szunnita arab kisebbség politikai pártjai a választás elhalasztását javasolják.

A hatvan százalékos részarányukkal a lakosság döntő többségét kitevő, Szaddám uralma alatt elnyomott síiták mindeközben a választások megtartását követelik, mivel az arányosan növelné hatalmukat. Ennek érdekében a síita pártok közös lista állítását tervezik, amit a szunnita vallású kurdok már megtettek. A jelentős autonómiát élvező, és ezt mindenáron védelmező kurd pártok támogatják a választások januári lebonyolítását.