Kinga, Kincső
16 °C
32 °C

Lemond a belga kormány

2008.07.15. 06:33
Négy hónappal hivatalba lépése után lemondott a belga kormány. Pedig a koalíciót nehéz volt összekovácsolni, a tavaly júniusi választások után kilenc hónapig vajúdtak a pártok. Aztán hiába állapodtak meg, semmiben sem tudtak megállapodni.

Négy hónappal hónapokig tartó vajúdást követő megalakulása után fel is bomlik a belga kormány. Yves Leterme kormányfő kedd hajnalban benyújtotta lemondását II. Albert királynak. Indoklása szerint a kabinet még legalapvetőbb célkitűzését, az intézményi reformok kereteinek kidolgozását sem tudta teljesíteni.

Egyelőre nem tudni, hogy a király elfogadja-e a márciusban hivatalba lépett kormány lemondását. Ilyen esetekben a király általában fel szokta kérni a kormányt, hogy ügyvivőként maradjon hivatalba mindaddig, amíg a politikai vezetők megoldják a válságot, és új kormány alakul, vagy kiírják a választásokat.

Yves Leterme

A Leterme-kormány célja az volt, hogy július 15-ig dolgozzák ki a flamand és a vallon népközösség, illetve a két tartomány, Flandria és Vallónia eddiginél is nagyobb önállóságát célzó megállapodást. Egyesek szerint Belgium már ma sem több, mint "állandó diplomáciai érintkezés Flandria és Vallónia közt", de a flamandok ezt a kapcsolatot szívesen lazítanák tovább, hiszen ők a jómódúbbak, ők a nagyobb adófizetők, a francia ajkú vallonok pedig értelemszerűen a támogatások nagyobb címzettjei.

Belgiumban 2007 júniusában tartottak választást, amelyen az addig kormányzó Guy Verhofstadt flamand liberális politikus vezette szocialista-liberális koalíció vereséget szenvedett. Yves Leterme, a vallon apától és flamand anyától származó flamand kereszténydemokrata pártvezér, volt flamand kormányfő kilenc hónapig tárgyalt, mire sikerült összeállítania egy működőképes koalíciót. Az ötpárti kormányban a flamand és a vallon kereszténydemokraták, valamint a flamand és a vallon liberálisok mellett helyet kaptak a vallon szocialisták is.