Választási veresége után lemondott a belga kormány

2007.06.11. 13:37
A kormánypártok közül csak a vallon liberálisok őrizték meg pozíciójukat Belgiumban. Flandriában azonban a liberálisok is elbuktak, így a kereszténydemokraták lehetnek az új koalíció főereje. A belga kormányfő nyolc év után távozik posztjáról.

Nyolc évnyi kormányzás után lemondott posztjáról Guy Verhofstadt, Belgium miniszterelnöke. Verhofstadt pártja, a flamand liberálisok súlyos vereséget szenvedtek a hétvégi parlamenti választásokon. A komrányfő már a szavazatok összeszámlálása közben elismerte vereségét, és jelezte, hogy nem is kívánja megpályázni a miniszterelnökséget.

A választás nyertese a flamand kereszténydemokrata párt lett a szavazatok 30 százalékával. Második helyen a vallon liberálisok végeztek, a kormánypártok közül egyedüliként nekik sikerült megőrizniük népszerűségüket. Ezzel a liberálisok lettek a legnagyobb vallon párt, miután a szocialisták súlyos vereséget szenvedtek.

A szocialisták Flandriában is súlyos vereséget szenvedtek.

Verhofstadt lemondását a király elfogadta, egyben megbízta az ügyvivő kormány vezetésével az új kabinet felállásáig. Az új kormány hosszas tárgyalási folyamat végén születhet meg, valószínűleg a kereszténydemokraták lesznek a kormány fő ereje.  • Hírek
  • Árfolyam