Emőke
-4 °C
9 °C

Exkommunisták válthatják az excárt

2005.06.24. 13:22
Hiába állította tartós növekedési pályára Bulgáriát, a korrupció elleni harc kudarca és az életszínvonal emelkedésének elmaradása bukást hozhat Szimeon Szakszkoburggotszkinak a szombati parlamenti választásokon. Az excár kétségbeesett tévébeszédben próbált szavazatokat szerezni.

A kommunista utódpárt nyerheti a szombati parlamenti választásokat Bulgáriában. Az utolsó közvélemény-kutatások szerint a Bolgár Szocialista Párt (SPB) a szavazatok 38 százalékát, a kormányfő excár Szimeon Szakszkoburggotszki pártja a szavazatok 20 százalékát szerezheti meg, jelentette a Bloomberg.

Ez esetben a szocialisták a tíz százalékra esélyes, az ország hétszázezres török kisebbségét képviselő Mozgalom a Jogokért és a Szabadságérttel koalícióban kormányozhatja az országot.

Cári allűrök

Szakszkoburggotszkin, akit 1948-ban a kommunisták űztek el az ország trónjáról, populista ígéreteit kérik számon a választók. A 2001-es választásokon az excár két hónappal korábban összetákolt pártja a szavazatok 43 százalékával nyert, többek között mert az átlagjövedelem nyolcszáz napon belüli megduplázását és a korrupció megszüntetését ígérte.

Bulgária az elmúlt három és fél évben ugyan folyamatos gazdasági növekedést produkált, az átlagjövedelem továbbra is csupán havi 250 dollár, az egy főre jutó GDP pedig harmada az Európai Unió legszegényebb tagállamának, írja a Bloomberg. A korrupció elleni harc is kudarcba fulladt, Szakszoburggotszki több párttársa is gyanúba keveredett.

Az excár, aki a Bloomberg hírügynökségnek nyilatkozó politikai szakértő, Kraszen Sztancsev szerint a mai napig nem adta fel cári allűrjeit, csütörtökön kétségbeesett tévébeszédben próbálta maga mellé állítani a választókat. "Évtizedekig vágytam a hazatérésre, itt folytatom a munkámat" - mondta tört bolgársággal az állami tévében. A kiábrándító közvélemény-kutatási adatok ellenére is bizakodó Szakszkoburggotszki, mint mondta, továbbra is "kész vállalni a kormányzás felelősségét".

Osztogatást igértek

Bár bírálói szerint határozatlan politikus, és az életszínvonal javításában kudarcot is vallott, a gazdasággal mégis kisebbfajta csodát tett az excár. A bolgár GDP tavaly 5,6 százalékot nőtt, és rekordmennyiségű, 2,5 milliárd dollárnyi tőke áramlott az országba. Négy éves kormányzása alatt az országot felvették a NATO-ba, és ha a korrupció elleni fellépés hiánya miatt egy évvel el nem halasztják, 2007-ben az EU-hoz is csatlakozhat.

A posztkommunisták most Szakszkoburggotszki négy évvel ezelőtti ígéreteit idéző populizmusukkal arathatnak sikert. A főként az elszegényedett vidékiek támogatását élvező szocialisták a Nemzeti Bankban felgyülemlett valutatartaláék terhére szociális programokat indítanának. Az elképzeléstől máris a hideg veri az IMF-et, ami az eddigi szigorú gazdaságpolitika folytatására szólította a bolgár pártokat, jelentette a Bloomberg.