Valter
16 °C
31 °C

Megfigyelik a Sarkozy-ellenes blogokat

A netes támadások hatékony kivédése érdekében Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnök hétfõn kinevezett egy 24 éves fiatalembert, aki a jövõben a különbözõ blogokon és videómegosztó oldalakon figyeli majd az államfõrõl szóló bejegyzéseket és videókat. A bloggerek többsége felháborodottan fogadta a lépést, többen a blogírók megfélemlítésétõl tartanak.

A francia bloggerek egy része felháborodottan, mások gúnyosan fogadták, hogy Nicolas Sarkozy államfõ hétfõn kinevezett egy 24 éves fiatalembert az elnök ellen irányuló netes támadások figyelésére és kivédésére, jelentette pénteken az AFP francia hírügynökség. A fiatalember feladatai közé tartozik majd, hogy a különbözõ blogokon és videómegosztó oldalakon a Sarkozyvel kapcsolatos bejegyzéseket figyelje, és riassza az elnök tanácsadóit, ha valami veszélyesre bukkan.

A francia elnöki hivatal szerint csak a hagyományos médiánál megszokott sajtófigyelõi munkát végzi majd a Sarkozy-ellenes blogokon már csak a Sarko Kis Testvére, Cbyer-zsaru és A Sheriff néven emlegetett Nicolas Princen. Sok blogger ugyanakkor az utolsó teljesen szabad információforrás elleni támadás egyik lépésének tekinti a korábban az elnökválasztási kampányban is szerepet vállaló Princen kinevezését. Mások szerint maga a megfigyelés még nem aggasztó, csak ha az alapul szolgál blogírók megfélemlítésére.

Egy francia politikai blog készítõje szerint naponta tízezer Sarkozyvel foglakozó bejegyzés jelenik meg a neten, és nyolcvan százalékuk kritikus hangnemben beszél az elnökrõl. A videók szempontjából pedig az elnöki döntés elõzményei közé sorolható az a YouTube videómegosztón több mint tízmilliószor megnézett felvétel, amelya láthatóan részegen sajtótájékoztatót adó Sarkozyrõl készült a tavalyi G8-csúcson. A múlt hónapban pedig az a neten közzétett felvétel váltott ki nagy felháborodást, amin Sarkozy egy mezõgazdasági kiállításon lehülyézett egy gazdát, aki nem volt hajlandó kezet fogni vele.