Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

A pápa halála miatt halasztották el a parlament feloszlatását

2005.04.03. 21:55
A katolikus egyházfő halálára tekintettel elhalasztotta a nagy-britanniai választások időpontjának korábban hétfőre várt bejelentését Tony Blair brit kormányfő. A Labour minden valószínűség szerint harmadszorra is nagy arányú győzelmet fog aratni várhatóan május 5-én.

A katolikus egyházfő halálára tekintettel elhalasztotta a nagy-britanniai választások időpontjának korábban hétfőre várt bejelentését Tony Blair brit kormányfő.

Korábbi londoni sajtóértesülések még arról szóltak, hogy Blair hétfő délelőtt járult volna II. Erzsébet királynő elé, kérve a parlament feloszlatását, és kiírta volna az új választásokat.

Tony Blair hétfőn nem megy a Buckingham-palotába, ellenben a brit katolikusok londoni főtemplomában, a Westminster székesegyházban emlékező misén tiszteleg II. János Pál pápa emléke előtt.

Indoklás sem kell

Blair várhatóan kedden jelenti be a választások időpontját, amely régóta tényként kezelt, nem cáfolt, jóllehet egyelőre nem hivatalos értesülések szerint május 5.

A kormányfő várhatóan a következő hétfőre, április 11-ére kéri a királynőtől a parlament hivatalos feloszlatását, vagyis a választási kampány véghajrája három és fél hétig fog tartani.

A brit választási törvény öt évre ad kormányzati mandátumot a mindenkori győztes pártnak, de a Labour - csakúgy, mint első, 1997-es, szintén földcsuszamlásszerű győzelmét követően - már négy év után, 2001-ben ismét az urnákhoz szólítja a választókat.

Erre a törvények szerint a kormányzó pártnak minden további indoklás nélkül lehetősége van.

A Labour harmadszorra is könnyen győzhet

A brit baloldal már 2001-es győzelmével történelmet írt, ugyanis a modern brit politikatörténetben a Munkáspártnak addig soha nem sikerült kétszer egymás után választást nyernie.

Minden közvélemény-kutatás azt mutatja, hogy a Labour várhatóan harmadszor is diadalt arat, kérdés azonban, hogy milyen többséggel.

A pártnak jelenleg hatalmas, 163 fős többsége van a 659 tagú alsóházban az összes többi frakció együttes létszámához képest, de több sarkalatos bel- és külpolitikai ügyben - például a kórházrendszer átalakítása, a felsőoktatási tandíj, illetve az iraki háborús részvétel kérdésében - a kormánynak jelentős, esetenként a 411 fős frakció harmadára kiterjedő lázadásokkal kellett szembenéznie.

Ez azt vetíti előre, hogy egy esetleg jelentősen megcsappant Labour-többség sebezhetővé tenné az új munkáspárti kormányt saját, lázadó frakciója részéről is, bár a The Independent on Sunday vasárnapi liberális lapban közölt felmérés továbbra is 100 fő feletti többséget valószínűsített a Munkáspártnak a következő parlamentben.