Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Lemondathatják a litván elnököt

2003.12.01. 17:46
Belebukhat munkatársai maffiakapcsolataiba a litván államfő. Paskas elnök a parlament különleges bizottsága szerint "nemzetbiztonsági kockázatot" jelent, így akár le is válthatják tisztéből.
Veszélyt jelent a litván nemzetbiztonságra Rolandas Paskas államfő személye - állapította meg hétfőn a litván parlament különleges bizottsága. A testület jelentése után a parlament akár fel is mentheti az államfőt - hat hónappal az ország EU-csatlakozása előtt.

Alvilági kapcsolatok

Paskas október végén keveredett botrányba, mikor is kiderült, hogy több tanácsadója és hivatalának néhány tagja is orosz alvilági kapcsolatokat tart fent.

A litván parlament november elején külön bizottságot állított fel az ügy kivizsgálására. A testület most arra a következtetésre jutott, hogy "az államfő sebezhető volt és marad, s tekintettel tisztére, felelősségére, ez nemzetbiztonsági kockázatot jelent". Aloyzas Sakalas, a bizottság elnöke szerint "itt az ideje, hogy Rolandas Paksas vállalja felelősségét, és nyújtsa be lemondását".

Rágalomhadjárat

Az államfő kitartóan tagadta, hogy megsértette volna a litván törvényeket és az alkotmányt. Mint mondta, "lelkiismerete tiszta", ezért nem szándékozik távozni tisztségéből. Úgy vélte, rágalomhadjárat folyik ellene, s ez a valós veszély a litván nemzetbiztonságra nézve.

A bizottság jelentését kedden tárgyalja a litván parlament.