Blix szerint Irak megbízhatatlan

2003.02.24. 10:32
Hiába szolgálna okot a támadásra Irak az ENSZ határozatait megsértő rakétáinak megtartásával, a diktatúra vezetése a hétvégére halasztotta a döntést a kérdésről. Blix fő fegyverzetellenőr megbízhatatlannak tartja Irakot, legalábbis "furcsának" tartja, hogy a jól szervezett diktatúra nem tudja dokumentumokkal igazolni tömegpusztító fegyvereinek megsemmisítését.
A hétvégére halasztotta a döntést Irak az ENSZ határozatait megsértő al-Szamud rakéták megsemmisítése ügyében - írja az AP. Hans Blix, a világszervezet fő fegyverzetellenőre március 1-ig adott időt a fegyverek megsemmisítésére. Amennyiben Irak a megengedett 150 kilométeres hatóság kétszeresének megtételére képes rakéták megtartása mellett dönt, egyértelmű okot szolgáltat a katonai csapás megindításához.

Komolyan meg akarják oldani

Kattintson a nagyításhoz! "Komolyan meg akarjuk oldani a kérdést" - jelentette ki vasárnap éjszakai bagdadi sajtótájékoztatóján Haszám Mohamed Amin vezérőrnagy, az irakiak ENSZ-összekötője. Mint mondta, az esetet tanulmányozzák, reményeik szerint az "békésen, más országok, főként az Egyesült Államok beavatkozása nélkül" is megoldható.

Véleménye szerint a fegyverek megsemmisítése gyengítené Irak védelmi képességeit, de nem súlyosan. "A rakéták csak egy részét jelentik védelmi képességeinknek" - mondta.

Az elutasítás háborút jelent

"Ha elutasítják a fegyverek megsemmisítését, akkor a Biztonsági Tanácsnak kell döntenie" - jelentette ki a rakéták megsemmisítéséről Kofi Annan. Az ENSZ főtitkára azonban "nem érti, miért ne semmisítenék meg" a tiltott fegyvereket.

Nem megbízhatóak

Kevésbé bizakodó a fő fegyverzetellenőr. "Természetesen nem megbízhatóak" - kommentálta az irakiak hozzáállását a Time magazin hétfői számában megjelenő interjújában Blix. Mint mondta, a "fegyverzetellenőrzéseket erővel kell megtámogatni".

Nem tudják bizonyítani

Bár sajtótájékoztatóján Amin újra megismételte kormánya állítását, miszerint Iraknak nincsenek tömegpusztító fegyverei, a Time-nak nyilatkozó Blix kételkedik ebben. Amin szerint országa megkezdte azoknak a területeknek a feltárását, ahol egyoldalúan megsemmisítette vegyi fegyvereit. "Az ENSZ ellenőrei március 2-án ellenőrzik majd a bizonyítékokat" - mondta.

Blix azonban kételyeinek adott hangot az tömegpusztító fegyverek megsemmisítésével kapcsolatban. A fegyverzetellenőrök vezetője "furcsának" találja, hogy az "arab világ legszervezettebb rezsimje nem tud írásos dokumentumokat felmutatni vegyi fegyverei megsemmisítéséről".

Huszein magabiztos

A rakéták megsemmisítésének elutasításával Irak ugyan kiprovokálhatja a katonai támadást, ennek ellenére Huszein továbbra is magabiztos. "Az amerikaiak elpusztíthatják az épületeket és a berendezéseket, de soha nem alázhatják meg Irakot" - idézi a diktátort a hivatalos iraki hírügynökség. Véleménye szerint az irakiak nem csak országukat, hanem "az egész arab népet és biztonságot" védik.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás