Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Irakot bíráló jelentést készít Blix

2003.03.05. 10:54
Irak a végső határidőig kivár minden egyes kooperatív lépése előtt, valódi együttműködésre csak a Biztonsági Tanács ülései előtt hajlandó - várhatóan ezeket a megállapításokat tartalmazza majd Hans Blix pénteki jelentése. Az ENSZ-ben egyre többen vélik úgy, Irak túl későn és túl keveset tett.
Várhatóan az iraki együttműködést bíráló jelentést terjeszt az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé Hans Blix - írja a Guardian. A fő fegyverzetellenőr szerint Irak rendszeresen csak az utolsó pillanatban tesz kooperatív lépéseket. Blix pénteki jelentése nagyban befolyásolhatja a megosztott BT véleményét az iraki konfliktus további kezelésével kapcsolatban.

Túl keveset, túl későn

Bár Irak január vége óta könnyebben nyújt információkat vegyi és biológiai fegyverprogramjáról, mi több, szombaton lassú tempóban bár, de megkezdte a világszervezet határozatait megsértő al-Szamud 2-es rakétái megsemmisítését is, egyre több ENSZ-tisztviselő érzi úgy, hogy a diktatúra túl keveset tesz, túl későn.

Ez feltehetően Blix pénteki jelentésében is szerepel majd, bár nem valószínű, hogy a fegyverzetellenőrzések vezetője szakítana eddig megszokott semleges, nagyon diplomatikus stílusával - írja a Guardian.

Ha csökken a nyomás, megszűnik az együttműködés

Irak csak nyomás alatt teljesít - nyilatkozta egy magas rangú, meg nem nevezett ENSZ-tisztviselő a Guardiannak. "Tíz nappal a BT ülése előtt dokumentumokat adnak át, beleegyeznek a tudósokkal folytatott interjúkba, az egész ellenőrzési folyamat felgyorsul" - mondta. Amint azonban a nyomás enyhül, a folyamat leáll. "Még mindig nem elég nyitottak" - nyilatkozta a tisztviselő a lapnak.

Bár a fegyverzetellenőrök hétfőn technikai megbeszéléseket folytattak az iraki tisztviselőkkel, több szakértő szerint is kétséges, hogy a folyamat megvalósítható - írja a Guardian.

Orosz véto?

Oroszország továbbra sem tett le arról a szándékáról, hogy megvétózzon egy olyan ENSZ-határozatot a BT-ben, amelyben Irak elleni fegyveres akciókról döntenének, jelentette be Igor Ivanov orosz külügyminiszter. Hozzátette, hogy a tartózkodás nem lehet megfelelő álláspont, és Oroszország világosan kinyílvánítja véleményét a tanácsban. Ha kell, akár a vétójog alkalmazásával is. A külügyminiszter elmondta, hogy továbbra is a konfliktus tárgyalásos úton való rendezését szorgalmazzák, jelentette a BBC.