Ervin
14 °C
22 °C

Lehallgatták Hans Blixet a britek és az amerikaiak?

2004.02.27. 06:25
Az ABC ausztrál rádió az állítja, hogy lehallgatták Hans Blixnek, az ENSZ iraki fegyverzetellenőrzési bizottsága volt vezetőjének mobiltelefonon folytatott beszélgetéseit, amikor Irakban tömegpusztító fegyverek után kutatott. Az így szerzett információkat az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és szövetségesei megosztották egymás között.
Az ABC ausztrál hírszerzési forrásra hivatkozva közölte pénteken, hogy lehallgatták és átiratban rögzítették Blix mobiltelefonon folytatott beszélgetéseit. Azokról a beszélgetésekről van szó, amelyeket Blix tavaly Irakban a háborút megelőző időszakban folytatott.

Nem kommentálnak

Andrew Fowler, az ABC oknyomozó riportere elmondta: mindannyiszor, ahányszor Blix Irakba utazott, mobiltelefonját lehallgatták, a beszélgetéseket rögzítették, majd az erről készült átiratokat az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Kanada, Ausztrália és Új-Zéland rendelkezésére bocsátották. A titkos szolgálati kapcsolataira hivatkozó újságíró nem közölte, hogy ki hallgatta le Blix telefonját.

Nem találtak semmit
Hans Blix és csapata nem bukkant jelentősebb mennyiségű fegyverre Irakban a háborút megelőző kutatás során. A svéd diplomata, aki 2000 januárja és 2003 júniusa között vezette az ENSZ Felügyeleti, Vizsgálati és Ellenőrzési Bizottságát (UNMOVIC), úgy véli, hogy Iraknak már nem voltak tömegpusztító fegyverei a háború megindításakor, és a szövetséges hatalmak annak idején eltúlozták az általuk gyűjtött hírszerzési adatok jelentőségét.

Steve Ingram, a biztonsági és titkosszolgálatokat felügyelő ausztrál igazságügyi minisztérium szóvivője nem volt hajlandó érdemben reagálni a rádió állításaira arra hivatkozva, hogy nem szokták kommentálni a hírszerzéssel kapcsolatos ügyeket.

Az újabb lehallgatási ügy egy nappal azután pattant ki, hogy Clare Short volt brit nemzetközi fejlesztési miniszter Londonban a BBC-nek azt állította: a brit titkosszolgálatok lehallgatták Kofi Annan ENSZ-főtitkár beszélgetéseit az iraki háború diplomáciai előkészítésének időszakában.

Ausztrália az Egyesült Államok és Nagy-Britannia közeli szövetségese, és a három ország megosztotta egymással hírszerzési értesüléseit az iraki háború előkészítésekor. Ausztrália csapatokkal is részt vett az amerikai vezetésű háborúban. én eltúlozták az általuk gyűjtött hírszerzési adatok jelentőségét.

"Márpedig kémkedtek Annan után"
Kitartott az ENSZ-főtitkár utáni brit kémkedésről közölt állításai mellett csütörtök esti nyilatkozatában Clare Short egykori brit nemzetközi fejlesztési miniszter, akinek már aznap reggel is elhangzott kijelentését a kormányfő felelőtlennek minősítette. Short - valóságos bombát robbantva a brit belpolitikai életben - először csütörtök reggel, a BBC rádióban jelentette ki, hogy a brit titkosszolgálatok lehallgatták Kofi Annan ENSZ-főtitkár beszélgetéseit az iraki háború diplomáciai előkészítésének időszakában.

Tony Blair miniszterelnök éppen aznap tartott szokásos havi nemzetközi sajtótájékoztatóján nem volt hajlandó sem cáfolni, sem megerősíteni az állítást, mondván: a hírszerzési szolgálatok munkáját semmiféle módon nem kommentálhatja a szolgálatok és az ország biztonságának veszélyeztetése nélkül. Hozzátette ugyanakkor, hogy ez "semmiképpen sem jelent beismerést", és rendkívül felelőtlennek nevezte egykori miniszterének kijelentéseit. Clare Short azonban a BBC tévé Newsnight című aktuálpolitikai hírmagazinjának csütörtök éjjeli adásában megismételte reggeli állítását, és "fellengzős elterelő hadműveletnek" nevezte a miniszterelnök vele kapcsolatos kijelentéseit.