Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Konzervatív szeretője járatja le a munkáspárti minisztert

2004.11.29. 11:35
Független vizsgálatot rendelt el egykori szeretője vádjainak tisztázására David Blunkett. A Spectator című konzervatív magazint kiadó Kimberley Quinn szerint egykori kedvese illegálisan szerzett letelepedési engedélyt dajkájának. Quinn és Blunkett családi viszálya akár a miniszter bukását is okozhatja.

Független vizsgálóbizottság felállítására kényszerült a bevándorlási szabályok megsértésével vádolt David Blunkett brit belügyminiszter. A Sunday Telegraph vádjai szerint Blunkett a bevándorlási szabályokat megkerülve biztosított letelepedési engedélyt volt szeretője dajkájának. A Telegraph a legilletékesebb forrásból, Blunket egykori szeretőjétől, Kimberley Quinntől szerezte információit.

Az egyenes beszéd híve

A Spectator című konzervatív magazint kiadó Kimberley Quinn egy emailjét barátai szivárogtatták ki a Telegraphnak. A levélben Quinn azzal vádolja egykori szeretőjét, hogy soron kívül biztosított letelepedési engedélyt a fülöp-szigeteki Luz Casalménak. Casalme 1999-ben érkezett Angliába, Quinn dajkaként alkalmazta.

Quinn a Telegraphban megjelent vádjaira Blunkett vasárnap este nyilatkozatban reagált, írja a Guardian. "A bizalom és az egyenes beszéd politikusként és emberként is olyan fontos nekem, hogy a vádak független kivizsgálását kezdeményeztem. Bár sajnálom az erre fordított időt és pénzt, de a közjogi funkciómat a magánéletemmel összekeverő botrányos vádak miatt, ez alkalommal fontos a vizsgálat", jelentette ki a belügyminiszter.

Családon belüli pártviszály

Blunkett három évig folytatott viszonyt az akkor még hajadon Kimberley Fortier-vel. Még tartott a viszony, amikor a nő összeházasodott Stephen Quinnel, a Vogue kiadójával. Kimberley Quinn és Blunkett viszonya a szakítás óta meglehetősen viharos, a belügyminiszter például apasági eljárást indított, mivel biztos benne, hogy Quinn kétéves fia, William az ő gyermeke. "Egyikük sem vonta soha kétségbe, hogy a gyerek Blunketté", nyilatkozta a Guardiannak a belügyminiszter egyik tanácsadója. A Sunday Telegraph értesülései szerint ezt már DNS-vizsgálatok is alátámasztották.

Stephen Quinn mást gondol az esetről. "Imádom a feleségem, és mindenkinél jobban szeretem Williamet. Fogadni mernék, hogy Kimberley Quinn, William, a még meg nem született öccse és én hosszú ideig együtt leszünk még", nyilatkozta a Sunday Timesnak.

Szombati nyilatkozatában Blunkett még családi viszálynak láttatta a vádakat. "Kimberley csak ártani próbál nekem. Nagyon elszomorít, hogy valaki, akit ennyire szerettem, ártani akar", nyilatkozta. A Konzervatív Párt örül a vizsgálatnak, bár azt szerintük a független bíróságnak kellene lefolytatnia. Amennyiben a vizsgálat megállapítja Blunkett felelősségét, a miniszternek távoznia kell posztjáról.