Bernadett
-2 °C
4 °C

Kihűlt bin Laden nyoma

2005.03.15. 11:11
Pervez Musarraf szerint nyolc-tíz hónappal ezelőtt már szorult a hurok bin Laden körül, de a terrorvezérnek mégis sikerült kimenekülnie belőle. A felkutatásra kivezényelt pakisztáni haderő volt főparancsnoka szerint azonban sosem jártak bin Laden közelében.
Pakisztán mára elvesztette Oszama bin Ladennek, az al-Kaida terrorhálózat vezetőjének nyomát, jóllehet tavaly nem járt messze elfogásától - mondta kedden a pakisztáni elnök.

Majdnem elkapták

Pervez Musarraf a BBC rádiónak adott interjúban azt mondta: hazája biztonsági szolgálatainak nyolc-tíz hónappal ezelőtt voltak a legjobb esélyei arra, hogy kézre kerítsék a 2001. szeptember 11-ei merényletek felelősének tartott terrorvezért. Megfogalmazása szerint "a háló akkoriban bezárult" a pakisztáni-afgán határ mentén, bin Ladennek azonban mégis sikerült kimenekülnie belőle.

Musarraf szerint a pakisztáni hatóságok akkoriban "nagyjából tudták", merre kell keresni az al-Kaida vezetőjét, akinek hollétét a határ menti törzsi területeken sejtették, utána azonban "kihűlt a nyom ... a hírszerzés már csak egy ilyen játék".

Máshogy látta

Londonban sugárzott keddi nyilatkozatában Musarraf gyakorlatilag ellentmondott a bin Laden felkutatására kivezényelt pakisztáni haderő volt főparancsnokának, aki nemrég egy vezető brit lapnak azt mondta: azon két és fél év alatt, amíg ő irányította a hadműveleteket, egyszer sem kapott olyan jelzést, hogy Oszama bin Laden a határ pakisztáni oldalán tartózkodna.

Ali Mohammad Aurakzai altábornagy, aki 2001-től tavalyi nyugállományba vonulásáig irányította a térségbe vezényelt pakisztáni erőket, a The Sunday Timesnak január végén kijelentette: az a gyakran elhangzó amerikai állítás, hogy bin Laden a pakisztáni törzsi területeken rejtőzik, és a törzsek segítik, sőt a pakisztáni katonai hírszerzés egyes tisztjei tájékoztatják őt a hadműveletekről, nem más, mint "információhiányon alapuló találgatás".