Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Blokád a magyar-szlovák határon

2003.05.23. 07:18
Lehetőleg csak délután induljanak útnak - javasolja a határőrség a Szlovákiába indulóknak. A szlovákiai szociális helyzet miatti tiltakozó vasasszakszervezet tizenhárom határátkelő négy órán át tartó blokádjával próbálja kiharcolni a minimálbér közel negyven százalékos emelését.
Tizenhárom határátkelőt torlaszolnak el pénteken tíz és tizennégy óra között a szlovák kormány szociális politikája ellen tiltakozó szakszervezetek. Az útlezárások miatt a sátoraljaújhelyi, a tornyosnémeti, a salgótarjáni, a balassagyarmati, a parassapusztai és a komáromi átkelőknél a személy- és a teherforgalom is szünetel a jelzett időszakban.

A határőrség azt ajánlja az utazóknak, hogy a demonstrációk idején a salgótarjáni, a balassagyarmati és a parassapusztai átkelőhelyek helyett a Letkés-Salka és az Ipolytarnóc-Kalonda között lévő átkelőket, a komáromi helyett a vámosszabadi és az esztergomi határátkelőhelyet, a tornyosnémeti és a sátoraljaújhelyi helyett pedig a pácini vagy a tornanádaskai határállomást vegyék igénybe.

"Tiltakozásunk oka a lakosság jelentős részének egyre aggasztóbb szociális helyzete" - nyilatkozta a Népszabadságnak Emil Machyna, a demonstrációt szervező vasasszakszervezet elnöke. Az elégedetlenséget az sem csökkentette, hogy a pozsonyi parlament szerdán hat százalékos nyugdíjemelésről döntött. A szakszervezeti vezetők az 5600 koronás minimálbér 8100 koronára - mintegy 54 000 forintra - történő emelését követelik.