Eleonóra
-1 °C
2 °C

Blokád alá vonták a kormányépületeket

2004.11.26. 15:54
Kapcsolódók (10)
Az ukrán elnökválasztás eredményeit vitató ellenzéki tüntetők élőláncot alkottak a kijevi kormányépületek körül, hogy megakadályozzák az állami szervek munkáját. Leonyid Kucsma leköszönő ukrán elnök délelőtt tárgyalásokat kezdett az ellenzéki Viktor Juscsenkóval, a lenegyel éa a litván államfővel, illetve Javier Solanával a válság rendezéséről. Észak-Ukrajnában könnygázt vetettek be a tüntetők ellen, de a felelős rendőri vezetőt elvezették.

Viktor Juscsenko ellenzéki elnökjelölt hívei csütörtök este blokád alá vonták a kijevi kormányzati épületeket, péntek délelőtt már nem tudtak munkába menni a tisztviselők. Az előre bejelentett akció célja, hogy megbénítsák a legfelsőbb államhatalmi szervek munkáját. Leonyid Kucsma elnök az Európai Unió küldötteivel tárgyalva kijelentette, hogy semmiképpen nem akar erőszakot alkalmazni, hacsak nem kényszerítik erre.


Legfrissebb képeink!

Csúcstalálkozó Kijevben

Eközben tovább folynak a diplomáciai erőfeszítések a válság rendezésére. Pénteken Kijevbe utazott Javier Solana, az EU kül- és biztonságpolitikai főmegbízottja, valamint Alexander Kwasniewski lengyel és Valdas Adamkus litván államfő.

Leonyid Kucsma leköszönő ukrán elnök előbb Aleksander Kwasniewski lengyel elnökkel találkozott, majd Viktor Juscsenko ellenzéki elnökjelölttel tárgyal. Később megbeszélést folytat Javier Solanával, valamint Valdas Adamkusszal. A kétoldalú megbeszéléseket követően még a nap folyamán együttes találkozót tartanak.

Az első könnygázgránát a tüntetők ellen

A megyei rendőrfőkapitány helyettesének parancsára az észak-ukrajnai Csernyihivben könnygázt vetettek be a megyei önkormányzat épületénél tüntető Juscsenko-hívek ellen és lövéseket lehetett hallani.

A könnygáz ellenére a tüntetők nem oszlottak szét, és később elvezették az épületből Ivan Kocsubejt, a rendőrfőnök helyettesét.

Átálltak rendvédelmi szervek

Az ukrán rendvédelmi szervek átállnak az ellenzék oldalára - jelentették be e szervek képviselői csütörtök este Kijevben, a Függetlenség terén tartott nagygyűlésen.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU), a főügyészség és a különleges egységek képviselői nyilatkozatot olvastak fel a tüntetők előtt, amelyben támogatásukról biztosították Viktor Juscsenkót, az ellenzék elnökjelöltjét.

A lvivi rendőrség egy része is átállt Juscsenko oldalára. A nyugat-ukrajnai város rendfentartói közül háromszáz közlekedési és száz rendvédelmi munkatárs jelezte, hogy Kijevbe indul az ellenzéki tüntetők megvédésére. Lvivben gyakorlatilag kettős irányítás alakult ki, az ellenzék új igazgatót nevezett ki a belügyminisztérium megyei igazgatóságának élére, két elnöke van a megyei végrehajtó bizottságnak is. A Lviv megyei falvak alternatív rendfenntartó szervezetetket hoztak létre és önállóan járőröznek a Kijevbe tartó főútvonalakon.

Véglegesen kettészakadhat Ukrajna >>>

Csütörtök délelőttől több megyében az ukrán ellenzék lezárta a nemzetközi főutakat, tiltakozva az elnökválasztás eredménye miatt. Kijev központjában csütörtökön már a milliót is elérte a demonstrálók száma.

Befagyasztott eredmények

Csütörtökön az ukrán legfelsőbb bíróság megtiltotta a Központi Választási Bizottságnak (CVK), hogy közölje az elnökválasztás eredményét, ami szerint a Leonyid Kucsma által támogatott Viktor Janukovics kormányfő 49,5, az ellenzéki Viktor Juscsenko 46,6 százalékot ért el.

Az ellenzék korábban panasszal élt, beadványukban a választási csalások kivizsgálását kérték. Az Európai Együttműködési és Biztonsági Szervezet (EBESZ) ellenőrei szerint is kifogásolt választáson a legsúlyosabb törvénysértéseket Donyeck, Luhanszk, Szumi és Mikolajiv megyében követték el, ahol a szovjet időkre emlékeztető 98 százalékos részvételi arányokat regisztráltak.

Nem ismerte el a CVK által közzétette eredményeket sem az Európai Unió, sem az Egyesült Államok, sem Kanada. Vlagyimir Putyin orosz elnök azonban, aki csütörtökön találkozott Hágában az EU képviselőivel, továbbra is Janukovicsot tekinti Ukrajna új elnökének. Csatlakozott Oroszország álláspontjához Üzbegisztán, Kirgizisztán és Kazahsztán is. Kína ugyancsak CVK eredményeit fogadja el.

Fogyatkozó többség a kormány mögött

A legfelsőbb bíróság döntése azt is jelenti, hogy késik Viktor Janukovics miniszterelnök elnöki beiktatása, Leonyid Kucsma jelenlegi államfő viszont egyelőre hivatalban marad. Ennek ellenére csütörtökön Viktor Janukovics is letette az elnöki esküt a parlamentben, mint kedden Juscsenko, bár a házelnök nem jelent meg az ülésen.

Fogyatkozóban van egyébként a kormányfő parlamenti többsége, miután a szocialista frakció után a kommunista párt is ellenzékbe vonult, és tüntetőleg nem jelent meg Janukovics eskütételénél.

Az egészségügyi miniszter támogatja a tüntetőket

A napokban mínusz tíz fok alá csökkent hőmérséklet miatt sem lankadt az országszerte tömegesen tüntetők lelkesedése. Kijevben az ellenzék oldalán már pár nappal korábban felsorakozott városvezetés engedélyezte, hogy a tüntetők használhassák az épület első szintjét, ahol vécé, kávézó és étterem várja őket, írja a Kyiv Post angol nyelvű ukrán lap.

Ugyancsak étkezhetnek és fürödhetnek a napokban elfoglalt Ukrajnai Házban és a Minden Ukránok Uniójának székházában. Az egészségügyi minisztérium is meglepetéssel szolgált az ellenzék számára, amikor felszólította az egészségügyi intézményeket, hogy juttassák ágyhoz és ételhez a vidékről érkezett tüntetőkek. A miniszter Vaszil Kremen pedig tekintélyes tagja az elnöki adminisztrációt vezető Viktor Medvedcsuk szociáldemokrata pártjának.