Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Revolverhős egészségügyiminiszter-jelölt

2002.07.10. 16:37
Kétszer is elhasalt az általános sebészi záróvizsgán, képtelen civilizáltan együttműködni munkatársaival, ám mindez eltörpül amellett, hogy már embert is ölt Bush kinevezésre váró egészségügyiminiszter-jelöltje. Richard Carmona ennek ellenére számíthat a szenátus egészségügyi bizottságának támogatására. A miniszterjelölt szerint eddig még senki sem vonta kétségbe képességeit. Eddig.
"Hogy büszke lennék-e arra, hogy az egészségügyiminiszter-jelölt embereket lő le? Nem találom túl ösztönzőnek. A fickó egy kovboj" - nyilatkozta Richard Carmonáról, George W. Bush egészségügyiminiszter-jelöltjéről James Curran, az Emory közegészségügyi egyetem dékánja. Bár Carmona orvosi előéletével és együttműködési készségével kapcsolatban is számos kérdés merült fel, az Egyesült Államok szenátusa várhatóan elfogadja egészségügyi miniszteri kinevezését.

Újratöltött

Richard Carmona
Richard Carmona részmunkaidős seriffhelyettes 1999-ben járőrözés közben arra lett figyelmes, hogy egy közúti baleset után az egyik autó vezetője rátámadt a másikra. A támadó rálőtt a feszültséget oldani igyekvő miniszterjelöltre, aki válaszul lelőtte a - mint később kiderült - szellemi fogyatékos férfit. Carmona azonnal ellátta a sebesült férfit, ám a sérülés végzetesnek bizonyult, védte miniszterjelöltjét az amerikai kormányzat. "Legenda" - minősítette az esetet a Los Angeles Times, miután a rendőrségi jegyzőkönyvekből kiderült, hogy Carmona ahelyett, hogy a sérült férfival foglalkozott volna, visszagyalogolt autójához, és újratöltötte pisztolyát.

A változás híve

"Nem hiszem, hogy Carmona rendőrkommandós múltja összeegyeztethető lenne az orvosi hivatás alapját képző vállalással: ne okoz kárt" - írta a kongresszus egészségügyi bizottságának címzett levelében Charles Putnam, az Arizonai Egyetem oktatója, Carmona kollégája. Putnam aggályait fejezte ki a miniszterjelölt jellemével kapcsolatban, mivel Carmona "teljesen alkalmatlan arra, hogy munkatársaival hatékonyan, vagy legalább civilizált módon együttműködjön". Mások konfrontatívnak jellemezték a miniszterjelöltet.

"A változás híve vagyok" - felelte a konfrontatív munkastílusát ért vádakra a miniszteri poszt várományosa. Állítása szerint eddig valamennyi vezető beosztását a rendszer hibáinak kiigazításával töltötte. "Ez időnként felbosszantja a status quo fennmaradásában érdekelt embereket" - védekezett Carmona, hozzátéve, hogy mind kollégáival, mind pácienseivel tisztességesen bánt.

Nem lépte túl a vizsgakeretet

A miniszterjelölt orvosi szakmai alkalmasságával kapcsolatban is kételyek merültek fel. Nyolc évbe tellett például, hogy megszerezze szakképesítését az általános sebészi munkához, ezalatt kétszer is megbukott a záróvizsgán. Carmona szerint nincs ezzel semmi baj, hiszen nem lépte túl a vizsgakeretet. "Nem hiszem, hogy bárki is megkérdőjelezné képességeimet" - nyilatkozta Carmona. Putnam szerint Carmona nem rendelkezik megfelelő közegészségügyi tapasztalatokkal.

A felmerült kétségek ellenére a szenátus egészségügyi bizottsága várhatóan támogatja majd Carmona kinevezését. "Biztos vagyok abban, hogy megerősítik a kinevezését" - mondta Edward Kennedy, a bizottság elnöke. A miniszterjelölt és a bizottsági elnök egyetértett a dohányzás elleni kampány fontosságában és abban, hogy a dohánygyárak a gyerekeket célozzák meg fogyasztóként. Számos közegészségügyi szakértővel szemben Carmona azonban például nem hiszi, hogy a szabad fegyverviselés károsan hatna a társadalomra. Előéletét ismerve ez talán nem is meglepő.

Őrült fők ketrece
George W. Bush kormányzása már a kezdet kezdetén szórakoztatónak ígérkezett, utóbb azonban minden várakozást felülmúlt. A korábbi legendákat - a "most nyomtam meg a piros gombot" és az "emlékeznek, amikor elaludtam a pápai audiencián" történetekkel méltán népszerű Ronald Reagent, illetve Dan Quaylet - feledtető, a bushizmusok néven fogalommá nemesedett mondásairól híres elnök jelentős támogatást kapott kabinetjének tagjaitól is.

A prímet John Ashcroft viszi. A halálbüntetés kérlelhetetlen híve előbb pornográf jellege miatt "felöltöztette" az igazságügyi minisztérium előterében felállított félmeztelen Justitia-szobrot, majd kötelezővé tette a minisztériumi dolgozók számára saját hazafias dalművének reggelenkénti eléneklését.

Donald Rumsfeld védelmi miniszter India és Pakisztán között békéltetve volt kénytelen tökéletesen ellentmondó nyilatkozatokat adni. "Semmi sem bizonyítja az al-Kaida kasmíri jelenlétét" - nyilatkozta egy nappal azután, hogy ő maga fogalmazta meg a vádat Pakisztán ellen.

A Republikánus Párt nem feledkezik meg az utánpótlás-nevelésről sem, Michael Williams, 28 éves alabamai reménységük a sci-fi irodalomra kivetett adóból finanszírozná a NASA működését, és a szülés előtti örökbefogadás tervén is dolgozik. Elképzelései szerint az örökbefogadandó gyermeket már születése előtt el lehetne választani az anyától.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!