Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Dühös síiták várták Blairt Bejrútban

2006.09.11. 13:48
Legszívesebben kitiltották volna Libanonból Tony Blairt a libanoni síiták. Végül csak dühödt tüntetéssel fogadták a központi kormány megerősítéséről tárgyaló brit kormányfőt, akire leginkább azért haragszanak, mert az azonnali tűzszünet helyett a tartósabb béke esélyének megteremtéséért, azaz a Hezbollah lefegyverzéséért szállt síkra a libanoni harcok idején.

Több száz feldühödött síita tüntető várta Tony Blairt Bejrútban, jelentette a BBC. A brit miniszterelnök Fuád Szinjóra libanoni kormányfővel tárgyal a bejrúti kormány megerősítéséről.

A Hezbollah-hívő síita tüntetők Blairt vádolták az 1100 libanoni halálával végződött izraeli katonai offenzíva miatt. Nagy-Britannia és az Egyesült Államok valóban a végsőkig kitartott az ENSZ Biztonsági Tanácsában, mielőtt rábolíntott volna a nemzetközi béketervre, igaz, ellenállásuk nélkül a terv nem hordozna magában valós biztonsági garanciákat, azaz valójában nem jelentett volna megoldást a konfliktusra.

A síitákat legfőbb vallási vezetőjük, Mohamed Huszein Fadlallah nagyajatollah is tüzelte. A főpap azt követelte a libanoni kormánytól, hogy nyilvánítsa persona non gratának Blairt - ezt persze a kormány, ami jelentős támogatást kap a nyugati nagyhatalmaktól, nem tette meg.


Nézze meg képeinket!

Bejrúti sajtótájékoztatóján Blair kitartott a konfliktus idején is képviselt álláspontjánál, miszerint gyors problémamegoldás helyett tartós megoldást kell találni a válságra - ennek pedig alapfeltétele, hogy megerősödjön a libanoni kormány, és képes legyen a Hezbollah lefegyverzésére és az Izrael elleni támadások megfékezésére, írja a BBC.

Mivel Blair fontosnak tartotta, hogy Izrael ténylegesen ártani tudjon a Hezbollahnak, a síiták "gyilkosnak" és a "háború támogatójának" bélyegezték, és szemére vetették a polgári áldozatokat. Izrael tényleg bombázott civil célpontokat is, de csak mert a Hezbollah előszeretettel rejtette rakétakilövőit lakóházak közé - sok esetben a síiták által rendszeresen zaklatott dél-libanoni keresztény kisebbség településein.

Blair palesztínai látogatása után érkezett Libanonba, ott sem fogadták lelkesen. A kormányzó Hamász már el is utasította javaslatát, amiben Izraelt elismerő nemzeti egységkormány felállítására szólította a Nagy-Britanniában terrorcsoportnak tartott terrorcsoportot, jelentette a BBC.