Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Dühös síiták várták Blairt Bejrútban

2006.09.11. 13:48
Legszívesebben kitiltották volna Libanonból Tony Blairt a libanoni síiták. Végül csak dühödt tüntetéssel fogadták a központi kormány megerősítéséről tárgyaló brit kormányfőt, akire leginkább azért haragszanak, mert az azonnali tűzszünet helyett a tartósabb béke esélyének megteremtéséért, azaz a Hezbollah lefegyverzéséért szállt síkra a libanoni harcok idején.

Több száz feldühödött síita tüntető várta Tony Blairt Bejrútban, jelentette a BBC. A brit miniszterelnök Fuád Szinjóra libanoni kormányfővel tárgyal a bejrúti kormány megerősítéséről.

A Hezbollah-hívő síita tüntetők Blairt vádolták az 1100 libanoni halálával végződött izraeli katonai offenzíva miatt. Nagy-Britannia és az Egyesült Államok valóban a végsőkig kitartott az ENSZ Biztonsági Tanácsában, mielőtt rábolíntott volna a nemzetközi béketervre, igaz, ellenállásuk nélkül a terv nem hordozna magában valós biztonsági garanciákat, azaz valójában nem jelentett volna megoldást a konfliktusra.

A síitákat legfőbb vallási vezetőjük, Mohamed Huszein Fadlallah nagyajatollah is tüzelte. A főpap azt követelte a libanoni kormánytól, hogy nyilvánítsa persona non gratának Blairt - ezt persze a kormány, ami jelentős támogatást kap a nyugati nagyhatalmaktól, nem tette meg.


Nézze meg képeinket!

Bejrúti sajtótájékoztatóján Blair kitartott a konfliktus idején is képviselt álláspontjánál, miszerint gyors problémamegoldás helyett tartós megoldást kell találni a válságra - ennek pedig alapfeltétele, hogy megerősödjön a libanoni kormány, és képes legyen a Hezbollah lefegyverzésére és az Izrael elleni támadások megfékezésére, írja a BBC.

Mivel Blair fontosnak tartotta, hogy Izrael ténylegesen ártani tudjon a Hezbollahnak, a síiták "gyilkosnak" és a "háború támogatójának" bélyegezték, és szemére vetették a polgári áldozatokat. Izrael tényleg bombázott civil célpontokat is, de csak mert a Hezbollah előszeretettel rejtette rakétakilövőit lakóházak közé - sok esetben a síiták által rendszeresen zaklatott dél-libanoni keresztény kisebbség településein.

Blair palesztínai látogatása után érkezett Libanonba, ott sem fogadták lelkesen. A kormányzó Hamász már el is utasította javaslatát, amiben Izraelt elismerő nemzeti egységkormány felállítására szólította a Nagy-Britanniában terrorcsoportnak tartott terrorcsoportot, jelentette a BBC.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!