Vencel
15 °C
23 °C

Kedélyesen tárgyalt Irakról Blair és Gyurcsány

2004.11.19. 17:58
Kedélyes, de érdektelenségbe fulladó látogatáson vesz részt Londonban Gyurcsány Ferenc. A Tony Blair az Index értesülése szerint lassúnak találta a haderőreformot, ezt Gyurcsány sajtótájékoztatóján tagadta. Az angolokat London olimpiai pályázata és a rókavadászat, Tony Blairt a magyar haderőreform érdekelte leginkább.
Londonban Gyurcsány Ferenc miniszterelnök látogatása nem tartozik a vezető hírek közé. A híradókat a 2012-es olimpiai kampány és a rókavadászat elleni tiltakozás uralja, még Jacques Chirac Blairnél tett látogatása is háttérbe szorult. Csütörtök délután még a Londonban élő elefántcsontpartiak tüntettek a Downing Street sarkánál a "gyilkos" francia elnök ellen. A kordonok péntek reggel Gyurcsány Ferenc látogatása idején is a helyükön maradtak, nem mintha bárkinek is lett volna kifogása a magyar kormányfő látogatása ellen; az IRA 1989-es fenyegetése óta van elzárva a Downing Street a Whitehalltól.

Nem haragszik Irak miatt

Az előzetes várakozásokhoz képest meglepő, hogy nem az iraki magyar csapatkivonásról szóló parlamenti döntés uralta a találkozót, bár ez is szóba került. Blair megértette, hogy ez belpolitikai kérdés, de azért röviden kifejtette, hogy miért lett volna érdemes maradni. A választások sikeres lebonyolítása miatt. (Juhász Ferenc honvédelmi miniszter a döntés után a hazánkat érő esetleges hátrányokról beszélt, ennek azonban nincs jele.)

#alt#
Tony Blair és Gyurcsány Ferenc

Egy kényes kérdés, a haderőreform ügye viszont szóba került. A britek ehhez nagy szakmai támogatást nyújtanak és, amint Blair felvetette, a profi hadseregre történő gyorsabb átállást látnának szívesen. De annyira azért nem csalódottak, hogy csökkentenék a támogatás mértékét, értesült az Index a kormányfőhöz közeli forrásokból.

Sajtótájékoztatóján Gyurcsány tagadta az Index értesüléseit. Mint mondta, a haderőreformról ő számolt be Blairnek, és a brit kormányfő rendben levőnek találta azt.

Tolmács nélkül is értik egymást

Szóba került még a megbeszélésen a civil és az állami szféra által végrehajtott beruházások ügye, mind a két fél nagyobb civil szerepvállalást szeretne, például a börtön- és autópálya-építésekben. Szó volt az EU 2007-2013 közötti költségvetéséről is. Blair nem ellenezte azt a magyar kérést, hogy az unió a maximális négy százalékkal támogassa a magyar költségvetést.

#alt#
Somogyi, Gyurcsány és a nagykövet
Fotók: Barakonyi Szabolcs

A kormányfő munaktársai elmondták, Tony Blair és Gyurcsány tolmács nélkül beszélgettek, a viszony kettejük között kifejezetten kellemes, megbeszélésük alatt többször eltértek a tárgyalás hivatalos menetétől.