Sára, Márió
2 °C
6 °C

Az ellenzék bojkottálja a fehérorosz elnökválasztás eredményét

2006.03.19. 23:53
Az előzetes adatok, és az állami tévé által sugárzott exitpoll-felmérések szerint Alekszandr Lukasenko elnök a szavazatok több mint 90 százalékát szerezte meg, míg riválisa Alekszandr Milinkevics 4,5 százalékot. Az ellenzék vezére több tízezres tüntetésen jelentette be, nem ismerik el a választások eredményét a csalások miatt.

A fehérorosz állami média beszámolói szerint több mint 90 százalékot szerzett Alekszandr Lukasenko hivatalban lévő államfő a fehéroroszországi elnökválasztáson, aminek eredményéről részadatokat is közölt a központi választási hivatal.

Az ellenzék vezetője Alekszandr Milinkevics ugyanakkor Minszk főterén több tízezres tömeg előtt jelentette be, hogy nem ismeri el az elnökválasztás eredményét, mivel azokat megmásították.

Vannak alternatív eredmények is

A választáson készült ugyan az urnától való távozás utáni megkérdezésen alapuló felmérés, de erre csak kormányzati tulajdonú cég, az ECOOM kapott engedélyt, független közvélemény-kutatók, így a Gallup nem készíthetett exitpollt, erről közleményben számoltak be.

Egy "alternatív" felmérés mégis készült: az Orosz Szociológai Központ munkatársa, Jurij Lavada exitpoll-adatai szerint Lukasenko 47,4 százalékot, míg Milinkevics 25,6 százalékot szerzett.

Több mint 90 százalék Lukasenkóra

A minszki központi választási bizottság szerint a voksok 92,2 százalékát Alekszandr Lukasenko hivatalban lévő államfő kapta, míg az államilag finanszírozott exitpollok szerint a szavazatok 81,5 százalékát, Szergej Gajdukevics, a liberális demokrata párt vezetője 5,3 százalékát, a - várakozások szerint a második helyre esélyes - ellenzéki politikus, Alekszandr Milinkevics, az "egyesült demokratikus erők" jelöltje 4,5 százalékát szerezte meg.

Klikk a képre!
Klikk a képre!

A közel hétmillió szavazásra jogosult 87,8 százaléka adta le 17 óráig a voksát.

Milinkevics nem ismeri el az eredményt

Nem ismeri el a fehéroroszországi elnökválasztás eredményét az ellenzék - jelentette be vasárnap este a több tízezres minszki ellenzéki tüntetésen Alekszandr Milinkevics, az ellenzéki "egyesült demokratikus erők" jelöltje.

Milinkevics kampányfőnöke szerint az ellenzéki vezető az előzetes adatok szerint a szavazatok mintegy 30 százalékát kapta, a jelenlegi államfő, Alekszandr Lukasenko pedig kevesebb mint 50 százalékot kapott.

Beszédében Milinkevics hangsúlyozta, hogy az ellenzék igazságos választásokat akar, s síkraszáll egy független és szuverén Fehéroroszországért.

Már napközben csalásokkal vádolta meg az ellenzék Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnököt. Az elnökválasztás, amin a 2004-es alkotmánymódostás alapján Lukasenko harmadszor is indulhatott, magyar idő szerint este hétkor zárult. Alekszandr Milinkevics, az egyesült ellenzék jelöltjének jóslata szerint Lukasenko hetven százalékos eredményt fog elérni.

Minszk főterén a szállingózó hóesés és a hideg szél ellenére forró hangulat uralkodott, az MTI tudósítójának beszámolója szerint. A Köztársasági Palota nevű kultúrház előtt a rendőrség vaskorlátokat állított fel, három méterenként áll egy-egy egyenruhás rendőr (nem rohamrendőrök). Az épületben működik a központi választási bizottság és a nemzetközi sajtóközpont, de az újságírók többsége nem a teremben, hanem lenn a téren tartózkodik.

Talán tízezren lehetnek, a térre vezető utcák tele vannak emberekkel, az aluljáró lejáratában civil ruhás rendőrök posztolnak, hogy megakadályozzák az áthaladást, bár egy-két embert átengednek.

Csalás nélkül is sikerült volna

Lukasenko győzelméhez a közvélemény-kutatások szerint nem lett volna szükség csalásokra, ezt egyébként mind az állami, mind a félillegálisan készített felmérések is alátámasztják. Még a nyugati civil szervezetek szponzorálta kutatások is Lukasenko első fordulós diadalát, 55 százalékos szavazatarányt jósoltak. Ennek ellenére a nyugati megfigyelők és hatalmak is már előre csalásnak minőstették a választási eredményeket.

Okot adhatott erre, hogy a belarusz hatalom a választások előtt tucatjával vette őrizetbe az ellenzéki aktivistákat, az ellenzék pedig nem jutott szóhoz az állam ellenőrzése alatt álló sajtóban.

Harcra készek

Az események azonban a szavazás lezárultával durvulhatnak el igazán. Milinkevics már hetek óta a március 19-i szavazás estéjére szervezett tüntetésre készül híveivel, pedig Lukasenko és a fehérorosz titkosszolgálat, a KGB egyértelművé tette, hogy lecsapnak a tüntetőkre.

Milinkevics és hívei nem táplálnak vérmes reményeket az elnökválasztás eredményének megsemmiítésével kapcsolatban. Szavazata leadásakor Milinkevics újra tüntetésre hívta a híveit, ugyanakkor a BBC beszámolója szerint jelezte, hogy nem az eredmény megsemmisítése, csak a csalások miatti ellenérzés kifejezése az ellenzék szándéka. "Nem elnököt választani megyünk a térre" - jelentette ki voksa leadásakor Milinkevics.

Ennek ellenére az ellenzék, a hatalom és a nemzetközi megfigyelők is összecsapásokra számítanak az éjszaka. Erre utal az is, hogy a választásokat megelőzően a KGB fegyveres ellenzéki puccskísérlet leleplezéséről beszélt, amit videofelvételekkel támasztott alá.

Ezeken a felvételeken ellenzékinek mondott letartóztatottak zavaros története volt hallható grúziai kiképzőtáborokról, arab zsoldosokról és volt szovjet kiképzőtisztekről. Grúzia úgy kavarodhatott a történetbe, hogy ott kezdődött a posztszovjet államok Moszkvát árnyékként követő kormányzatait megbuktató színes forradalmak hulláma.