Letartóztatások Minszkben

2006.03.21. 13:45
Hajnalra alig pár száz ellenzéki tüntető maradt Minszk főterén. A rohamrendőrök elzárták az utánpótlási útvonalakat, a tüntetők fórró vizet isznak a fagyos téren. A hatóságok letartóztatták az ellenzéki Milinkevics kampánystábjának négy tagját.

Letartóztatták a választásokon legjobban - bár az előzetes várakozásokon alul - teljesítő ellenzéki jelölt, Alekszandr Milinkevics négy kampánytanácsadóját a fehérorosz hatóságok. A választásokat megelőzően tucatjával tartóztatták le az ellenzékieket, ezért is minősítette elfogadhatatlannak a hivatalos adatok szerint Lukasenko elsöprő sikerét hozó szavazást az EU és az Egyesült Államok.

Megvertek egy újságírót

Súlyosan bántalmaztak egy cseh újságírót is. A Mlada Fronta Dnes újságíróját, Jan Rybart ismeretlenek támadták meg, betörték az orrát és kirabolták. Rybar agyrázkódást szenvedett. Lapja szerint nem közönséges bűnözők támadtak rá, mivel csak laptopját és műholdas telefonját vették el, közönséges mobilját nem.

A kijevi rendőrök három grúzt - köztük egy papot - is őrizetbe vettek. A grúzok nemzeti lobogójukat lengetve vonultak fel az ellenzéki tüntetőkkel. Tbiliszi tiltakozott a fehérorosz hatóságok eljárása ellen.

Lukasenko a grúzokat és az ukránokat sejti a belarusz ellenzék mögött.

Nem ismerik el elnöknek

Az unió külügyminiszterei szankciók életbe léptetését fontolgatják Fehéroroszországgal szemben. A belarusz politikai vezetés tagjaira, köztük Lukasenkóra eddig is beutazási tilalmat adott ki az EU. Az Egyesült Államok "nem ismeri el a választások eredményét" - közölte Scott McClealan fehér házi szóvivő, bár azt nem részletezte, hogy ez mit jelent.

Az ellenzékiek, akik a vasárnapi választások után a belarusz történelem legnagyobb tömegtüntetését tartották - ez tízezer résztvevőt jelentett -, hétfőn is folytatták tiltakozásukat. Este még ötezren voltak a téren, de hajnalra már csak pár százan dacoltak a fagypont alatti hőmérséklettel.

Tea helyett forró víz

A környező utcákat rohamrendőrök vonták ellenőrzésük alá, akik a tüntetőket egyelőre nem bántják, de megakadályozták, hogy az ellenzéki szimpatizánsok utánpótlást juttassanak a téren felállított sátrakba. Így a hideggel dacolók csupán forró vizet tudtak inni.

Milinkevics személyesen bíztatta kitartásra híveit a téren. "Tiltakozásunk erős lesz és hosszú" - jelentette ki, majd azt hangoztatta, hogy addig folytatják a tiltakozást, amíg a választások eredményét meg nem semmisítik.

Az oroszok gratuláltak

A választást eddig csak a Lukasenkóval szimpatizáló orosz vezetés minősítette tisztának és szabadnak, Putyin egyedüliként gratulált is a győztesnek. A nyugati szervezetek közül csupán az Európai Biztonsági Együttműködés Szervezete (OSCE) képviselte magát megfigyelőkkel. Megállapításaik szerint a választás nem minősíthető szabadnak az ellenzéki jelöltek állandó zaklatása, a választók megfélemlítése és az ellenzéki sajtó ellehetetlenítése miatt.

Lukasenkóék üzelmei egyébként a közvélemény-kutatások alapján megmagyarázhatatlanok. A legtöbb felmérés szerint Lukasenko csalások nélkül is elsöprő győzelmet aratott volna, igaz, Milinkevics sem csak a voksok hat százalékát szerezte volna meg. Az előzetes felmérések Lukasenkónak 55, Milinkevicsnek 19 százaléknyi szavazatot jósoltak. A hétfői hivatalos eredmények szerint Lukasenko 82,6 százaléknyi szavazattal nyert.  • Hírek
  • Hírek