Sára, Márió
2 °C
6 °C

Tizennyolc halott a 'baráti tűzben'

2003.04.06. 16:14
Egy kurd vezető testvére is kritikusan megsérült az amerikaiak téves bombatámadásában Észak-Irakban. A BBC értesülései szerint 14 kurd és 3 amerikai katona vesztette életét, a CNN 18 kurd halottról tud. A támadásban a BBC tudósítója is megsérült.
Maszud Barzani, a Kurdisztáni Demokrata Párt elnökének testvére is súlyosan megsérült az amerikaiak "baráti tűzében" Észak-Irakban. Az amerikai-kurd konvoj elleni téves légitámadásban a BBC jelentései szerint 14 kurd és 3 amerikai vesztette életét. A CNN ellentmondó jelentésekről számolt be, a hírtelevízió szerint nem tudni pontosan, volt-e amerikai áldozat. Értesüléseik szerint 18 kurd vesztette életét, 45 megsebesült.

Az incidens előtt közvetlenül a kurd egységek amerikai parancsnoka légi támogatást kért egy iraki harckocsi kilövéséhez. Az egyik érkező F-15-ös azonban tévedésből a konvojt bombázta meg.

A BBC helyszíni tudósítója szerint a hibát az okozhatta, hogy a konvoj közvetlen közelében volt egy már korábban kilott iraki tank. Az amerikai pilóta tévedésbol ezt nézhette a kijelölt célpontnak. Az amerikaiak valószínűleg azonnal észrevehették a tévedést, mert nem folytatták a támadást - tette hozzá.

A tudósító maga is megsérült a támadásban, elmondása szerint 15-18 holttestet látott egy égő kocsi körül. A helyszínen meghalt a BBC tolmácsa is. Maszud Barzani testvérét, aki az amerikai oszlop egyik jármuvében ült, az amerikai különleges egységek közeli tábori kórházába szállították, igen súlyos sebekkel. Vaci Barzanit a CNN értesülései szerint kritikus állapotban egy törökországi kórházba szállították.