Auguszta
-7 °C
0 °C

Titkos dosszié a kocsmaajtóban

2002.07.18. 16:49
David Blunkett brit belügyminiszter védelmére vonatkozó, szigorúan titkos biztonsági intézkedéseket tartalmazó rendőrségi dossziét talált egy járókelő egy sheffieldi kocsma előtt. A megtaláló egy bulvárlaphoz sietett az irattal, de az nem közölte az anyagot.
A brit belügyminiszter, David Blunkett védelmére vonatkozó szigorúan titkos, tizenegy oldalas rendőrségi dossziét talált egy járókelő egy sheffieldi kocsma bejárata előtt. A Scotland Yard közlése szerint a dokumentumon nagy betűkkel volt olvasható, hogy szigorúan bizalmas és nem másolható. A megtaláló az azonnal átadta azt a The Sun nevű bulvárlap ottani szerkesztőségének. A lap rögtön továbbította a dossziét a rendőrségnek.

Útmutató a merényletekhez

A dokumentum azokat a biztonsági intézkedéseket tartalmazta részletesen, amelyeket egy Blunkett belügyminiszter elleni esetleges támadás esetére irányoztak elő. Az intézkedéseket részletes térképekkel demonstrálták, amelyek a belügyminiszter sheffieldi házát, illetve a Sheffieldből Londonba, egészen a parlament bejáratáig vezető út fontos állomásait ábrázolták. Ugyancsak térképeket mellékeltek azokról a helyszínekről, amelyeket a belügyminiszter rendszeresen felkeres. A város egyébként David Blunkett választói körzete.

Kínos mulasztás

A rendőrség elismerte, hogy kínos mulasztás történt. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a dosszié nem terroristák kezére jutott, hanem egy jó szándékú, békés járókelő találta meg - fogalmazott a Scotland Yard szóvivője. A történtek különösen kellemetlenek Blunkett belügyminiszter számára, aki a terrorizmus elleni harc jegyében az elmúlt hónapokban a biztonsági intézkedések rendkívüli szigorítását jelentette be.

Maga David Blunkett nem kommentálta a történteket, ugyanakkor köszönetet mondott a legnagyobb példányszámú brit lapnak azért, hogy nem hozta nyilvánosságra a szigorúan bizalmas dokumentum tartalmát. Szóvivője közölte, hogy a miniszter a legmagasabb szintű vizsgálatot rendelte el.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!