Valér
-2 °C
0 °C

Hatósági vita miatt repülhetett a bombaalkatrészes utas

2006.07.11. 16:16
Kivájt talpú cipőben, hátizsákjában órához erősített 9 voltos teleppel szálhatott repülőre egy közel-keleti férfi az Egyesült Államokban. A hatóságok egymásra mutogatnak.

Robbanószeren kívül mindene volt a bombagyártáshoz, mégis felengedték a Houstonból Atlantába tartó járatra azt a közel-keleti származású férfit, akit a helyi rendőrök és a Közlekedésbiztonsági Ügynökség (TSA) munkatársai külön-külön is ellenőriztek, írja a Houston Chronicle. A lap értesülései szerint a helyi rendőrség és a TSA hatásköri vitába keveredett, most pedig egymásra mutogatnak a kínos incidens miatt.

Kivájt cipő, telep, óra

A lap értesülései szerint a gyanús férfi a múlt héten csekkolt be a houstoni Hobby Repülőtéren az Atlantába tartó járatra. Csomagja átvizsgálása előtt letagadta, hogy laptopja lenne, így amikor a szkenner kimutatta, átvizsgálták csomagját.

Kézipogyászában a laptop mellett egy ébresztőórát is találtak, amihez egy kilencvoltos elem volt erősítve. A férfi öltözékének áttanulmányozásakor kiderült, hogy cipője talpát kivájták - azaz abba akár robbanószert is lehetett volna csempészni.

A TSA ügynökei értesítették a posztos rendőrt, aki, miután robbanószert nem talált a férfinél, nem akadályozta meg feljutását a gépre. Szerinte ugyanis ez a TSA feladata lett volna.

A Houston Chronicle megkeresésére a TSA és a városi kapitányság is megtagadta az eset kommentálását. "Csak a hatóságok közti beszélgetés folyik" - nyilatkozta a lapnak Dwayne Ready houstoni rendőrkapitány.

Nincs ügy, mégis eltiltották

A lap birtokába jutott azonban a TSA egyik jelentése, mely szerint valóban vita alakult ki a reptéren a TSA ügynökei és a posztos rendőr között. Az ügyről egyébként az FBI-t is értesítették. A szövetségi nyomozóiroda atlantai munkatársa a Chronicle érdeklődésére elmondta, hogy biztonsági ellenőrzés alá vetették a férfit, és nem találtak gyanús jelet. "Utánanéztünk, és kiderült, hogy nincs ügy" - nyilatkozta Stephen Emmett különleges ügynök.

A lap értesülései szerint egyébként a vitatkozó rendőrt gyakorlatilag felmentették állásából. Most irodai munkára vezérelték át. "Pont ott ül, ahol a szolgálatból felmentett rendőrök szoktak ülni" - nyilatkozta a lapnak Chad Hoffman, a houstoni rendőrszakszervezet ügyvédje.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!