Judit
2 °C
7 °C

Az irakiakra próbál hatni üzenetében bin Laden

2007.10.23. 15:50
Oszama bin Laden legújabb üzenetében felszólította a különböző iraki csoportokat, hogy fogjanak össze az Egyesült Államok és szövetségesei ellen. Az al-Dzsazíra arab hírtelevízión leadott hangfelvételen az al-Kaida vezére arra is felhívta a lázadók figyelmét, hogy ne kövessék vakon vezetőiket, akik közül szerinte néhányan hibákat követtek el.

Új üzenettel jelentkezett Oszama bin Laden, amiben arra sürgeti a különböző iraki csoportokat, hogy az Egyesült Államok vezette koalíció legyőzése érdekében egyesüljenek, írja a Guardian. Az al-Dzsazíra arab hírtelevízión kedd éjjel megjelent hangfelvételen az al-Kaida vezér közvetlenül "iraki harcos testvéreinkhez" szólt. "A muzulmánok azt várják, hogy egy zászló alatt egyesüljetek, és így igazságot tegyetek."

Anélkül, hogy kifejtette volna, pontosan mire is gondol, hozzátette, hogy néhány harcos hibákat követett el, és felszólította a lázadókat, hogy ne kövessék vakon vezetőiket és csoportjaikat. "Mindenki hibázhat, de azok a legjobbak, akik elismerik a hibáikat" - mondta, és szokatlan önkritikát gyakorolva azt tanácsolta "magának, általában a muzulmánoknak és bárhol az al-Kaida testvéreknek", hogy ne essenek túlzásokba.

A felvétel éppen akkor jelent meg, amikor az iraki kormány jelentése szerint az új amerikai stratégia következtében csökkent az erőszak Irakban. Ez összefügghet azzal, hogy bin Laden iraki követői felmérgesítettek több szunnita csoportot és törzset, amikor válogatás nélkül öltek meg civileket is támadásaikban. Néhány szunnita csoport ennek ellenére csatlakozott ugyan az al-Kaidához Irakban, de más csoportok és törzsi vezetők, főként Anber tartományban, ehelyett inkább az Egyesült Államokkal működnek együtt.

A szakértők szerint az üzenet biztosan az al-Kaida vezértől származik, azt azonban nem tudták megállapítani, hogy mikor és hol rögzítették a felvételt. Bin Laden ezelőtt utoljára szeptember 20-án üzent, amikor is dzsihádra vagy szent háborúra szólított fel Pervez Musharraf ellen, amiért a pakisztáni elnök támogatja Washingtont.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?