Aliz
6 °C
14 °C

Kinevezték Nagy Britannia első fekete miniszterét

2002.05.29. 15:52
Nagy Britannia történetében először miniszteri tárcát kapott egy fekete férfi. Az államkincstár miniszterének kinevezett Paul Boateng a botrányokba keveredett és ezért lemondott Byers közlekedési miniszter távozása után került a magas beosztásba. Byers lemondásának okai között szerepel egy szeptember 11-e után nyilvánosságra került email, melyben kommunikációs tanácsadója a terrortámadás utáni időszakot alkalmasnak nevezte a rossz hírek "eltemetésére".
Alister Darlingot nevezték ki közlekedési miniszternek a kedden lemondó Stephen Byers helyett. A munkaügyi tárcánál Darlingot váltó Andrew Smith megüresedő miniszteri posztját az államkincstár élén Paul Boateng eddigi pénzügyi államtitkár örökli. Boateng az első fekete Nagy Britanniában, aki miniszteri rangot tölthet be a kormányban - írja a BBC.

Kisebbségi képviselet

Paul Boateng
Nagyon fontos, hogy növeljük az etnikai kisebbségek képviseletét a politika minden szintjén - nyilatkozta Boateng kinevezését követően Gurbux Singh, a Faji Egyenlőség Bizottság vezetője a BBC-nek. Jelenlétem káros a kormányra nézve - indokolta keddi lemondását Byers. A közlekedési miniszterre hónapok óta komoly politikai nyomás nehezedik, egyrészt az Anglia szerte egyre gyakoribb vonatbalesetek, másrészt két botrányba fulladt kommunikációs tévedése miatt.

A "szeptember 11-e álca"

Byers egyik kommunikációs tanácsadója szeptember 11-e után egy nyilvánosságra került emailben alkalmasnak nevezte az időt a rossz hírek közlésére. Jó idő a rossz hírek eltemetésére - idézi Jo Moore tanácsadó üzenetét a BBC. Byers kiállt tanácsadója mellett, bár később elismerte, szigorúbban kellett volna szankcionálnia munkatársát.

Byerst továbbá azzal is gyanúsították, hogy hazudott a parlamentnek egy a közlekedési minisztérium sajtóosztályán kitört viszállyal kapcsolatban - Byers tagadta a vádakat. A lemondott minisztert folyamatos támadások érték az angol pályavasutak újraállamosítása miatt is. Komoly politikai döntés volt az államosítás, mellyel többek érdekeit sértettem, köztük a konzervatív pártét is, akik riadóztatták a pénzügyes barátaikat, akik ellenséges támadást indították ellenem - nyilatkozta Byers a kérdésről a Guardian című napilapnak szerdán.

'Nem vagyok hazug'

A legutóbbi támadást a paddingtoni vonatszerencsétlenség túlélői indították a leköszönő miniszter ellen. A Guardiannek adott interjújában Byers elismerte: a minisztersége alatt történt sok vonatbaleset "zavaró" volt a kormányzat számára. Ez volt a politikai végítéletem - mondta erről a miniszter. Mindig tisztességesen akartam viselkedni, és az emberek akik igazán ismernek, tudják, hogy nem hazudok - tette hozzá Byers. Megértem és tiszteletben tartom Byers döntését - nyilatkozta Tony Blair - aki végig kiállt minisztere mellett - a BBC-nek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?