Huba
17 °C
33 °C

Kinevezték Nagy Britannia első fekete miniszterét

2002.05.29. 15:52
Nagy Britannia történetében először miniszteri tárcát kapott egy fekete férfi. Az államkincstár miniszterének kinevezett Paul Boateng a botrányokba keveredett és ezért lemondott Byers közlekedési miniszter távozása után került a magas beosztásba. Byers lemondásának okai között szerepel egy szeptember 11-e után nyilvánosságra került email, melyben kommunikációs tanácsadója a terrortámadás utáni időszakot alkalmasnak nevezte a rossz hírek "eltemetésére".
Alister Darlingot nevezték ki közlekedési miniszternek a kedden lemondó Stephen Byers helyett. A munkaügyi tárcánál Darlingot váltó Andrew Smith megüresedő miniszteri posztját az államkincstár élén Paul Boateng eddigi pénzügyi államtitkár örökli. Boateng az első fekete Nagy Britanniában, aki miniszteri rangot tölthet be a kormányban - írja a BBC.

Kisebbségi képviselet

Paul Boateng
Nagyon fontos, hogy növeljük az etnikai kisebbségek képviseletét a politika minden szintjén - nyilatkozta Boateng kinevezését követően Gurbux Singh, a Faji Egyenlőség Bizottság vezetője a BBC-nek. Jelenlétem káros a kormányra nézve - indokolta keddi lemondását Byers. A közlekedési miniszterre hónapok óta komoly politikai nyomás nehezedik, egyrészt az Anglia szerte egyre gyakoribb vonatbalesetek, másrészt két botrányba fulladt kommunikációs tévedése miatt.

A "szeptember 11-e álca"

Byers egyik kommunikációs tanácsadója szeptember 11-e után egy nyilvánosságra került emailben alkalmasnak nevezte az időt a rossz hírek közlésére. Jó idő a rossz hírek eltemetésére - idézi Jo Moore tanácsadó üzenetét a BBC. Byers kiállt tanácsadója mellett, bár később elismerte, szigorúbban kellett volna szankcionálnia munkatársát.

Byerst továbbá azzal is gyanúsították, hogy hazudott a parlamentnek egy a közlekedési minisztérium sajtóosztályán kitört viszállyal kapcsolatban - Byers tagadta a vádakat. A lemondott minisztert folyamatos támadások érték az angol pályavasutak újraállamosítása miatt is. Komoly politikai döntés volt az államosítás, mellyel többek érdekeit sértettem, köztük a konzervatív pártét is, akik riadóztatták a pénzügyes barátaikat, akik ellenséges támadást indították ellenem - nyilatkozta Byers a kérdésről a Guardian című napilapnak szerdán.

'Nem vagyok hazug'

A legutóbbi támadást a paddingtoni vonatszerencsétlenség túlélői indították a leköszönő miniszter ellen. A Guardiannek adott interjújában Byers elismerte: a minisztersége alatt történt sok vonatbaleset "zavaró" volt a kormányzat számára. Ez volt a politikai végítéletem - mondta erről a miniszter. Mindig tisztességesen akartam viselkedni, és az emberek akik igazán ismernek, tudják, hogy nem hazudok - tette hozzá Byers. Megértem és tiszteletben tartom Byers döntését - nyilatkozta Tony Blair - aki végig kiállt minisztere mellett - a BBC-nek.