Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

Hetedik elnökét szolgálja az új amerikai hadügyminiszter

2006.11.08. 21:32
21 vagy talán 27 évnyi titkosszolgálati és 9 évi nemzetbiztonsági munka után most hadügyminiszter lesz Robert Gates, aki megköszönte elődje tevékenyéségét, majd kifejtette: Amerika háborúban van, és figyelnie kell a belbiztonságra is.

George W. Bush lesz a hetedik elnök, akit szolgál az új amerikai védelmi miniszter, Robert Gates, aki korábban a CIA főnöke volt az idősebb Bush adminisztrációjában.

Gates rövid szerdai beszédében megköszönte elődje, Donald Rumsfeld munkáját, akinek a leváltását egyébként szinte bizonyos, hogy a tarthatatlan iraki helyzet és az ennek következtében elvesztett amerikai időközi választás indokolja. Ezután arról beszélt, hogy Amerika háborúban áll, két háborút is folytat, és ezenkívül szembe kell néznie a nemzetközi terrorizmus veszélyével, így figyelnie kell belbiztonsági ügyekre is. Gatesről a mostani elnök, George W. Bush is elmondta, korábban hat (különböző pártállású) elnököt szolgált eddig.

Robert Gates korábban visszautasította, hogy az első igazgatója legyen a National Intelligence nevű titikosszolgálati csúcsszervnek, amelyet 2004-ben állítottak fel, hogy koordinálja az amerikai felderítő és hírszerző szolgálatok munkáját a szeptember 11-ei merényletek után.

Gates, a pragmatikus

Gatesről két korábbi CIA igazgató is nyilatkozott a CNN-nek. Stansfield Turner, aki Gates főnöke is volt, azt mondta, hogy az új hadügyminiszter sokkal visszafogottabb lesz, mint Donald Rumsfeld, Gates ugyanis elsősorban a munkájára koncentrál. Ezzel burkoltan arra utalt, hogy nem elsősorban médiaszereplőként lesz ismert az új miniszter. Arra a kérdésre, hogy ismeri-e Gates a katonai stratégiát, igennel válaszolt korábbi főnöke. Ezt elhihetjük Stansfield Turnernek, aki egyébként admirális rangot ért el a hadseregben.

A CIA korábbi alvezére, John McLaughlin pragmatikus vezetőnek írta le Gatest, akinek nincs határozott vagy saját szempontrendszere, praktikusan közelíti meg az ügyeket. Elemzők megemlítik azt is, hogy Gates a legalacsonyabb sorból, egyszerű ügynökből küzdötte fel magát a CIA csscáig, majd a nemzetbiztonsági tanács egyik profi szakértője, és helyettes vezetője lett.

Gates pályafutása

Gates másfél évtizede, a jelenlegi amerikai elnök apjának elnöki periódusa idején töltötte be bő egy évig - 1991 novemberétől 1993 januárjáig - a CIA-igazgatói tisztséget. Előtte két éven át idősebb Bush elnök helyettes nemzetbiztonsági tanácsadója volt.

A veterán miniszterjelölt számottevő időt töltött el az említett két helyen. A CIA-nél, amelyhez 1966-ban csatlakozott, 21 évet szolgált az MTI szerint (a CNN 27 évről ír), a nemzetbiztonsági tanácsban kilenc évet dolgozott. Már Ronald Reagan elnök CIA-igazgatóvá emelte volna 1987-ben, de visszavonta a jelölést, miután a demokrata párti ellenzék kétségbe vonta, hogy Gates az ügynökség helyettes vezetőjeként ne tudott volna arról, hogy a CIA törvénysértő módon titokban fegyvereket szállított az Irakkal hadban álló Iránnak, s a vételárból - szintén törvényellenesen - a nicaraguai kontráknak nyújtott katonai segítséget.

63 éves Gates

A 63 éves leendő tárcavezető, aki a Texas állambeli A&M egyetem éléről költözhet a Pentagonba, tagja annak a Lee Hamilton volt demokrata párti képviselő és James Baker volt külügyminiszter vezette független vizsgálóbizottságnak, amely az év végéig jelentésben foglalja össze az Egyesült Államok iraki stratégiájának alternatíváit.

"Kiegyensúlyozott, erős vezető, aki segíthet a kiigazításokban, amelyekre a bennünket jelenleg érő kihívásokkal való szembenézés érdekében van szükség" - méltatta a jelölt érdemeit George Bush amerikai elnök. Gates házas, két gyermek apja.