Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Tizenöt halott az elnöki beiktatáson Kolumbiában

2002.08.08. 10:23
Hiába biztosította húszezer katona az új államfő beiktatási ceremóniáját, a marxista lázadók legalább tizenöt halálos áldozatot követelő támadásokat hajtottak végre a kolumbiai fővárosban. Az áldozatok között sok gyerek is van. Választási programjában az új elnök kemény fellépést ígért a bal- és jobboldali szélsőséges félkatonai szervezetek ellen.
Legalább tizenöt, egyes jelentések szerint tizenhat halottja és negyven sebesültje van az új kolumbiai elnök beiktatási ceremóniája alatt elkövetett bogotai merényleteknek. A támadásokban több gyermek is életét veszítette, valamint néhány rendőr is megsebesült. Bár a felelősséget eddig egyetlen szervezet sem vállalta, megfigyelők szerint egy ilyen szervezettségű támadásra kizárólag a marxista Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) terroristái képesek.

Húszezer katona próbálta biztosítani a rendet

A FARC-ra utalnak a támadás során használt fegyverek is, a beiktatási ceremóniával egy időben ugyanis házi készítésű aknavetőkkel lőtték a kolumbiai főváros parlamentje közelében fekvő szegénynegyedét, annak ellenére, hogy a főváros biztonságára mintegy húszezer katona és egy amerikai felderítőgép is vigyázott. A marxista gerillákat láthatóan nem félemlítette meg az új elnök ígérete az ellenük irányuló kemény fellépésre és a törvényes rend helyreállítására az országban - véli a BBC kolumbiai tudósítója.

Három merényletet úszott meg

A liberális Alvaro Uribe májusban aratott földcsuszamlásszerű győzelmet a választásokon tett ígéretével, hogy lesújt az országban garázdálkodó marxista és jobboldali félkatonai szervezetekre - írja a BBC. A törvényhozás reformjára előterjesztett csomagtervében Uribe lehetővé tenné azonban, hogy a fegyverletételt és a megbékélést választó gerillák akár kongresszusi képviselethez is jussanak - írja az MTI. "Ne várjanak azonban csodát" - figyelmeztetett később az elnök.

Az elmúlt hat hónapban három merényletet is elkövettek Uribe ellen, ezek egyikében a most beiktatott elnök több autója is megsemmisült. Apját a FARC gerillái lőtték le családi farmjukon 1983-ban. A várható támadások miatt a beiktatási ceremóniát nem a szokásos szabadtéri helyszínen, Bogota koloniális stílusú főterén, hanem a parlament épületében tartották.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?