Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Titkos bioterror-ellenes központ épül Washingtonnál

2006.07.30. 21:53
Szupertitkos bioterror-ellenes laboratórium épül Washington közelében. A vasárnapi Washington Post szerint érdekes szituációt szül a központ létesülése, mert ezzel az Egyesült Államok kis híján megsérti a biológiai fegyverek gyártását tiltó nemzetközi egyezményt.

Az Egyesült Államok fővárosától alig egy órányi utazással lehet eljutni Fort Detrickben lévő biológiai laboratóriumba, amely ugyanolyan titkos, mint a nukleáris laboratóriumok. A biológiai fegyverek 34 évvel ezelőtti betiltása óta Amerikában nem épült hasonló kutatóközpont.

Biofegyverekkel játszanának

A központ szakértői a világ legveszélyesebb baktériumaival és vírusaival fognak kísérletezni. Olyan helyzeteket fognak előidézni, amelyekben felmérhetik, mit lehetne tenni, ha terrorista csoportok biológiai fegyverrel támadnának az országra. Hogyan lehetne védekezni, ha antrax- vagy egyéb halálos spórákkal, egyéb végzetes vírusokkal indítanának támadást, amelyek ellen a hagyományos gyógyszerek és vakcinák hatástalanok.

A 2001. szeptember 11-i terrortámadás után létrehozott Belbiztonsági Minisztérium a legteljesebb titokban fogja működtetni a laboratóriumot, amelynek tevékenysége - az újság által idézett több szakember szerint - sérti a biológiai (bakteriológiai) fegyverek fejlesztésének, gyártásának és felhalmozásának tilalmáról és megsemmisítéséről szóló 1972-es nemzetközi egyezményt. Az 1975-ben hatályba lépett egyezmény, amelyhez több mint száz állam csatlakozott, a biológiai fegyverek legapróbb mértékű előállítását is kizárja. A Bush-kormányzat elutasítja a vádakat, mondván, a központ tevékenysége védelmi célt szolgál, tehát teljesen legális.

Más nem játszhat vírusokkal?

Tara O'Toole, a Pentagon tanácsadója viszont úgy látja: a Belbiztonsági Minisztérium bioterror-ellenes gyakorlata mögött veszélyes filozófia rejtőzik. Szerinte visszafelé sülhet el az a washingtoni mottó, miszerint "a szándék jó, tehát bármit megtehetünk". A rendelkezésre álló információk szerint a Fort Detrick-i központban genetikailag módosított vírusokkal és baktériumokkal terveznek fegyverkísérleteket folytatni.

A bírálók szerint a titkos kísérletek más országokat is arra sarkallhatnak, hogy hasonló kísérletekbe fogjanak. Az Egyesült Államok másfelől azonnal egyezménysértéssel vádolná meg azt az országot, amelyik hasonló tevékenységet kezdene. Milton Leitenberg, a Marylandi Egyetem kutatója, fegyverzeti szakértő szerint az Egyesült Államok nem kiabálhat világszerte kígyót-békát Iránra és Észak-Koreára, amelyek programjairól alig tudni bizonyosat, miközben maga ilyen kísérleteket folytat.