Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Titkos bioterror-ellenes központ épül Washingtonnál

2006.07.30. 21:53
Szupertitkos bioterror-ellenes laboratórium épül Washington közelében. A vasárnapi Washington Post szerint érdekes szituációt szül a központ létesülése, mert ezzel az Egyesült Államok kis híján megsérti a biológiai fegyverek gyártását tiltó nemzetközi egyezményt.

Az Egyesült Államok fővárosától alig egy órányi utazással lehet eljutni Fort Detrickben lévő biológiai laboratóriumba, amely ugyanolyan titkos, mint a nukleáris laboratóriumok. A biológiai fegyverek 34 évvel ezelőtti betiltása óta Amerikában nem épült hasonló kutatóközpont.

Biofegyverekkel játszanának

A központ szakértői a világ legveszélyesebb baktériumaival és vírusaival fognak kísérletezni. Olyan helyzeteket fognak előidézni, amelyekben felmérhetik, mit lehetne tenni, ha terrorista csoportok biológiai fegyverrel támadnának az országra. Hogyan lehetne védekezni, ha antrax- vagy egyéb halálos spórákkal, egyéb végzetes vírusokkal indítanának támadást, amelyek ellen a hagyományos gyógyszerek és vakcinák hatástalanok.

A 2001. szeptember 11-i terrortámadás után létrehozott Belbiztonsági Minisztérium a legteljesebb titokban fogja működtetni a laboratóriumot, amelynek tevékenysége - az újság által idézett több szakember szerint - sérti a biológiai (bakteriológiai) fegyverek fejlesztésének, gyártásának és felhalmozásának tilalmáról és megsemmisítéséről szóló 1972-es nemzetközi egyezményt. Az 1975-ben hatályba lépett egyezmény, amelyhez több mint száz állam csatlakozott, a biológiai fegyverek legapróbb mértékű előállítását is kizárja. A Bush-kormányzat elutasítja a vádakat, mondván, a központ tevékenysége védelmi célt szolgál, tehát teljesen legális.

Más nem játszhat vírusokkal?

Tara O'Toole, a Pentagon tanácsadója viszont úgy látja: a Belbiztonsági Minisztérium bioterror-ellenes gyakorlata mögött veszélyes filozófia rejtőzik. Szerinte visszafelé sülhet el az a washingtoni mottó, miszerint "a szándék jó, tehát bármit megtehetünk". A rendelkezésre álló információk szerint a Fort Detrick-i központban genetikailag módosított vírusokkal és baktériumokkal terveznek fegyverkísérleteket folytatni.

A bírálók szerint a titkos kísérletek más országokat is arra sarkallhatnak, hogy hasonló kísérletekbe fogjanak. Az Egyesült Államok másfelől azonnal egyezménysértéssel vádolná meg azt az országot, amelyik hasonló tevékenységet kezdene. Milton Leitenberg, a Marylandi Egyetem kutatója, fegyverzeti szakértő szerint az Egyesült Államok nem kiabálhat világszerte kígyót-békát Iránra és Észak-Koreára, amelyek programjairól alig tudni bizonyosat, miközben maga ilyen kísérleteket folytat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!