Az arabok bojkottálják a Coca Colát, a Marlborót és a Pamperst

2002.05.02. 11:00
Az arab országok elítélik az Egyesült Államok Izraelt támogató politikáját, ezért bojkottot hirdettek az amerikai áruk ellen. A "feketelistán" szerepel a Marlboro, a Pampers pelenka - a Coca és Pepsi fogyasztása máris kétharmadával visszaesett.
Csúcspontján van az amerikai áruk bojkottja az arab országokban. Egyiptomban az izraeli termékek ellen is bojkottfelhívás van érvényben - jegyzi meg az AFP tudósítója.

Bojkott az arab gyártású amerikai márkákra is

A jelek szerint elsősorban az amerikai gyorséttermek, az italfélék és más amerikai tömegfogyasztási cikkek esnek áldozatul, de a bojkott alól nem maradnak kivételek az amerikai gyógyszerek sem. A bojkottlistán cégek százainak neve fedezhető fel és olyan márkanevek, mint a Marlboro cigaretta vagy a Papmers pelenka.

A kampányban jeles egyházi személyek, képviselők, művészek, újságírók és szakmabeliek, például gyógyszerészek, mérnökök hallatják hangjukat. Többen arra figyelmeztetnek, hogy a helyi gyártású amerikai márkák bojkottja problematikus, ha az arab gyártmányú termékek nem esnek a bojkott hatálya alá, akkor az egész hatékonysága nem elég erős, másrészt viszont mégis a helyi gazdaságot éri kár.

Visszaesett az üditőitalok iránti kereslet

Mindenesetre az amerikai gyorséttermi láncok egységeiben a március vége óta 20 százalékkal csökkent a vendégek száma. A termékek közül a Coca Colát bojkottálják leginkább: vannak körzetek az arab országokban, ahol az ital vásárlása csaknem kétharmadával esett vissza. Közel hasonló arányban esett a Pepsi iránti kereslet is.  • Bérelnék
  • Bankszámla