Auguszta
-7 °C
0 °C

Vége Ausztria elszigeteltségének?

2000.09.08. 16:54
Az Ausztria ellen az EU-tagállamok által a kétoldalú kapcsolatokban alkalmazott büntetőintézkedések megszüntetését javasolja az a jelentés, amelyet az Európai Unió által az ausztriai helyzet megítélésére felkért "bölcsek" készítettek. A szankciókat a szélsőséges Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) kormányba kerülése miatt határozta el az EU többi tagállama.

"Véleményünk szerint - írják a jelentés készítői - , ha nem szűnnek meg a 14 EU-tagállam szankciói, akkor ezek károssá válnak majd, s ezért véget kell vetni nekik. A büntető intézkedések máris nacionalista érzelmeket keltenek Ausztriában, ahol helytelenül értelmezték őket bizonyos esetekben, úgy, mintha azok az osztrák állampolgárok ellen irányuló szankciók volnának."

Jörg Haider
A "három bölcs" jelentése lehetővé teszi az Ausztriával szembeni "hihetetlen bánásmód lehető leghamarabbi megszüntetését"

Az osztrák kancellár a szankciók feloldását követelte

Wolfgang Schüssel osztrák kancellár és Susanne Riess-Passer alkancellár pénteken késő este tartott bécsi sajtóértekezletén a "bölcsek" jelentésében szereplő ajánlásra hivatkozva követelte az EU 14 tagállama által Ausztria ellen meghirdetett szankciók haladéktalan feloldását.

Schüssel hangsúlyozta, hogy a jelentés a szankciók feloldásának ajánlásával éppen azt a hidat építette meg, amelyet a tizennégyek a "bölcsektől" vártak, s felhívta az EU-államokat: váltsák valóra az objektív jelentés következtetéseit, s oldják fel a szankciókat. Reményének adott hangot, hogy erre éppen olyan gyorsan sor kerül, mint ahogyan a büntető intézkedések kihirdetéséről megszületett a döntés, mert - mint mondta - az Európai Unió előtt fontos és sürgős feladatok állnak az intézményi reformoktól a bővítésig, s ezek megoldásában Ausztria egyenjogú partnerként kíván részt venni.

A péntek esti jelentés egyes részleteit az El Pais spanyol napilap már pénteki lapszámában megjelentette. A napilapban megjelentekre reagálva Benita Ferrero Waldner osztrák külügyminiszter örömének adott hangot, Jörg Haider, az FPÖ volt elnöke pedig a Kronen Zeitung című osztrák lapnak adott interjújában úgy vélekedett, hogy a "három bölcs" jelentése lehetővé teszi az Ausztriával szembeni "hihetetlen bánásmód lehető leghamarabbi megszüntetését".

A bölcsek szerint a szankciók fenntartása káros volna

A jelentés, mely Martti Ahtisaari, volt finn elnök, Jochen Frowein, az Európai Emberi Jogok Bizottságának korábbi alelnöke, és Marcelino Oreja, volt spanyol külügyminiszter együttes munkája, azért ajánlja a szankciók feloldását, mert a szerzők szerint további fenntartásuk épp az ellenkező hatást váltaná ki. Ausztriában a Szabadságpárt ajánlására referendumot terveztek, mely az osztrákok Európai Unió melletti elkötelezettségüket mérte volna fel és követelte volna a szankciók mielőbbi eloldását.

A szankciók, a politikai elszigeteltség nem érintette Ausztria gazdaságát. A turizmus jobban megy mint valaha, annak ellenére, hogy a szankciók életbe léptetésének első fázisában megpróbálták az esetleges Ausztriába utazó turistákat eltanácsolni. Az országra politikai nyomás nehezedik csupán: bár az Európai Uniós tanácskozásokon az osztrák politikusok is részt vesznek, február óta kétoldalú politikai találkozókra EU-országok vezetőivel nem került sor.

A három független szakértő elismeri: a Szabadságpárt választási kampányát jellemezte az idegengyűlölet, de a párt minisztereivel működő kormány ugyanúgy működik, mint bármelyik másik Európai-uniós országé: tiszteletben tartja a kisebbségek, a menekültek és a bevándorlók jogait.

Az Európai Uniót kínos helyzetbe hozza a három szakértő ajánlása. A szankciók bevezetésének oka - a Szabadságpárt kormányzati jelenléte - nem szűnt meg, de mivel a megszorítások nem érték el a kívánt hatást, azok további fenntartását még a saját szakértői sem ajánlják.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!