Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Meleg énekes a romák aduásza

2005.06.22. 12:57
Bár a bolgárok nagy többségének lesújtó véleménye van a romákról, a szombati választásokon nagy eséllyel önállóan jut be a parlamentbe az Euroroma párt, amelyet egy roma popsztár, Vaszil Bojanov vezet. Bulgáriában az újszülötteknek csak 30 százaléka bolgár származású.

Egy meleg popsztár vezette romapárt lehet az első cigány kisebbségi szervezet Bulgáriában, amely saját erejéből bejuthat a parlamentbe a szombati választáson.

A 27 éves homoszexuális énekes, Vaszil Bojanov jelenleg a 750 ezer fős roma közösség legismertebb vezéralakja, akinek népszerű, roma és szláv közönséget is vonzó koncertjei és nagygyűlései szerte az országban erősítik a cigány büszkeség érzését. Az előítéletekkel szembeszálló egyik dalának szállóigévé vált refrénje szerint "talán nem vagyunk hibátlanok, de hitelesek vagyunk".

Bojanovnak meggyőződése, hogy Euroroma nevű pártját sok szláv is támogatja, mert az arra törekszik, hogy mindenkit, romákat és szlávokat egyaránt bejuttasson Európába. Felmérések szerint az Euroroma cigánypártnak valóban esélye van arra, hogy átlépje a parlamentbe jutáshoz szükséges 4 százalékos küszöböt szombaton, a bolgár EU-csatlakozás előtti utolsó általános választásokon.

Nacionalista aggodalmak

Más kisebb cigánypártok a különféle bal- és jobboldali pártokkal szövetkezve próbálnak meg bejutni a törvényhozásba. Az Euroroma önálló indulásával magára haragította a szélsőjobboldali Attak mozgalom haragját, amely "Bulgáriát a bolgároknak" jelszavával rohamosan gyarapítja hívei számát.

Az Assza-M kutatóintézet nemrég közzétett tanulmánya szerint a Bulgáriában jelenleg születő kisbabáknak alig 30 százaléka tartozik a bolgár többséghez, a többiek roma származásúak, törökök, vagy külföldi bevándorlók gyermekei.

Kampányeszközök és rasszista bolgárok

A választások közeledtével minden párt felfedezi a romákat Bulgáriában, hogy aztán a választások után gyorsan elfelejtse őket. A győzelemre esélyes ellenzéki szocialista párt vezetője élelmiszerjegyeket és ingyen tankönyveket ígér a szófiai roma gettó lakosainak, míg a muzulmán kisebbség pártja, a Mozgalom a Szabadságjogokért azzal kecsegteti a cigányokat, hogy náluk akkor sem kapcsolják ki a villanyt, ha nem fizetik a számlát.

Az efféle ígéretek feldühítik a szlávokat, akik szerint őket is megilletnék hasonló kedvezmények. Egy felmérés szerint a bolgárok 86 százaléka lustának és felelőtlennek, 92 százaléka bűnözésre hajlamosnak tartja a romákat.