Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Nem terrorista a bolsevik párt elnöke

2003.04.15. 21:02
Az orosz Nemzeti Bolsevik Párt vezetője négy év börtönt kapott. Az eredeti vád terroristaszervezkedés volt, végül a Szaratovi terület bírósága csak fegyverrel való visszaélés miatt találta bűnösnek Eduard Limonov író-politikust. A nagyszovjet birodalom visszaállításáért küzdő Limonov elleni eljárást még a liberális politikusok is bíráláták.
Az utóbbi évek egyik legnagyobb port felvert politikai jellegű büntető eljárásának másodrendű vádlottja, Szergej Akszjonov, a szélsőséges párt Limonka című lapjának kiadója három év nyolc hónapot, a másik négy vádlott pedig 2 év 3 hónap és 2 év 8 hónap közötti büntetéseket kapott. Az ügyészség 14 évi fegyházbüntetést kért Limonovra, de a bíróság felmentette a legsúlyosabb vádpontok: a törvényes államrend megdöntésére irányuló szervezkedés, a törvénytelen fegyveres szervezet létrehozásának kísérlete, valamint terrorista szervezkedés vádja alól. Limonovnak társainak így csak lőfegyverrel való visszaélés miatt kellett felelniük.

Hat Kalasnyikov

A magát politikai fogolynak tekintő Limonov 2001 áprilisa óta ül a Moszkva melletti lefortovói börtönben. Azután tartóztatták le, hogy az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) gyanúja szerint pártjának aktivistái az ő megbízásából vásároltak illegálisan hat Kalasnyikov típusú géppisztolyt és 150 darab töltényt. Az FSZB szerint először Kazahsztán területén készült terrorcselekményekre a régi Szovjetunió visszaállítását akaró párt. A bíróság viszont nem látott bizonyítékot erre nézve, mint ahogy az államrend megdöntésének kísérletére sem. A büntető eljárás egyébként kritikákat váltott ki a "vörös-barna", vagyis sztálinista és soviniszta mozgalomként elkönyvelt Nemzeti Bolsevik Párt ideológiájával szembenálló liberális körök több képviselőjéből is, akik a másként gondolkodók elleni fellépés szovjet gyakorlatától tartottak az ügy kapcsán. A most elítélt Limonov Nyikolaj Csernisevszkij XIX. századi orosz forradalmi demokrata íróhoz hasonlította magát, aki a cári titkosrendőrség provokációja folytán került a szentpétervári Péter-Pál erőd börtönébe. Az író-politikus tagadta a szélsőségesség vádját is: mint az utolsó szó jogán kifejtette, mozgalma nyugati mércével "a Greenpeace és az Amnesty International között" helyezkedik el, tehát egy környezetvédő és egy emberjogi szervezet között.

New Yorkban történt

Limonov nemcsak politikusként, hanem irodalmárként is az orosz közélet egyik botrányhőse. Az 1980-as években a szovjet állambiztonsági szolgálat, a KGB nyugati emigrációba kényszerítette, nem annyira politikai okok miatt - mindig hithű kommunistának vallotta magát -, hanem avantgárd versei és műveinek szabados, gyakran trágár nyelvezete miatt gyűlt meg a baja a konzervatív szovjet cenzúrával. Nyugaton az "Ez vagyok én, Edicska" című botránykönyvével aratott sikert, amelyben azt mesélte el, hogy miként élt New York-ban homoszexuális prostituáltként, miután felesége faképnél hagyta. Az 1990-es évek elején Moszkvába visszatérve viszont úgy nyilatkozott, hogy írói fantáziájának műve volt az időközben oroszul is sikert és botrányt aratott regény. Limonov azonnal bekapcsolódott a politikai életbe is, hevesen bírálva egyebek mellett a szovjet csapatok kivonását Kelet-Európából. Orosz nemzetbiztonsági elemzések szerint ugyanakkor a valóban szélsőséges, de minimális támogatottságú NBP nem jelent veszélyt az orosz államrendre nézve.